Agenția Internațională pentru Energie Atomică va convoca o sesiune de urgență miercuri la Viena pentru a evalua situația. Organismul de pază a avertizat de zile întregi că războiul amenință să declanșeze o tragedie mai largă prin deteriorarea infrastructurii nucleare.
„Continui să urmăresc situația din Ucraina foarte îndeaproape și cu mare îngrijorare, în special impactul potențial al conflictului asupra siguranței și securității instalațiilor nucleare ale țării”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, luni seara, într-un comunicat. „Este extrem de important ca centralele nucleare să nu fie puse în niciun fel în pericol. Un accident care implică instalațiile nucleare din Ucraina ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea publică și pentru mediu.”
Șeful companiei ucrainene Energoatom, Petro Kotin, i-a cerut lui Grossi mai devreme în cursul zilei să ridice o zonă de siguranță de 30 de kilometri în jurul celor patru centrale nucleare ale țării. Coloane rusești de echipament militar, artilerie și lansatoare de rachete se deplasează în mod regulat în imediata apropiere a uzinelor, a spus Energoatom într-un comunicat.
Problema nucleară a Ucrainei
Cincisprezece reactoare din epoca sovietică rămân funcționale pe fondul conflictului, informează Bloomberg.
Forțele ruse sunt aproape de centrala nucleară Zaporizhzhia - cea mai mare din Europa cu șase reactoare - dar nu au pătruns în ea, potrivit declarației AIEA. O îngrijorare imediată mai mare este absența personalului de înlocuire care să opereze reactoarele, potrivit agenției, care a raportat că un supraveghetor de tură lucrează încontinuu din 24 februarie.
Duminică, agenția a raportat că două instalații ucrainene care conțineau deșeuri nucleare au suferit avarii după ce rachetele au lovit un loc de eliminare a deșeurilor radioactive din Kiev, iar un transformator electric a fost avariat într-un depozit similar din Harkov.
Ucraina este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din Europa, după Franța. Energoatom, compania care își administrează reactoarele, a continuat să opereze cele patru fabrici ale sale care adăpostesc 15 reactoare, chiar dacă incursiunea militară a Rusiei a avut loc.
Energia atomică generează aproximativ jumătate din puterea țării.
Rusia a ocupat, de asemenea, zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, închisă, în timpul înaintării în Ucraina.