Antena 3 CNN Externe Ucraina anunță că va organiza un nou summit de pace până la sfârșitul anului și că va invita și Rusia

Ucraina anunță că va organiza un nou summit de pace până la sfârșitul anului și că va invita și Rusia

volodimir zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   15:27

Ucraina vrea să organizeze un nou summit pentru pace la sfârșitului lui 2024, iar de această dată ar vrea și participarea Rusiei, conform ambasadorului ucrainean în Turcia conform Reuters, citat de Agerpres. Oficialul ucrainean spune, însă, că țara sa nu are nicio intenție să poarte discuții la nivel bilateral cu statul agresor, toate negocierile urmând să aibă loc prin intermediul terților.

„Unul dintre cele mai importante obiective ale acestui summit este de a obţine o pace dreaptă în Ucraina. Nu vorbim despre un format în care Ucraina şi Rusia să stea una în faţa celeilalte şi Ucraina să asculte cererile Rusiei”, spune ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

„Ceea ce vedem noi acum este aşa: comunitatea internaţională, împreună cu Ucraina, se vor aşeza la masă şi vor întocmi o listă cu paşii care trebuie întreprinşi pentru o pace justă în Ucraina, şi vor discuta cererile pentru Rusia pe baza acelei liste”, a explicat diplomatul ucrainean modul în care Ucraina ar dori să se desfăşoare o astfel de întâlnire.

„Nu va fi o întâlnire bilaterală directă, cel mai probabil va fi în formatul în care terţe părţi vor fi de asemenea implicate şi discuţiile se desfăşoară prin terţi. Sperăm să ţinem acest summit până la sfârşitul anului”, a completat el.

Conform ambasadorului ucrainean în Turcia, această ţară, care a încercat să menţină relaţii bune atât cu Ucraina cât şi cu Rusia, ar putea fi un participant important la acest demers al guvernului ucrainean, dată fiind experienţa sa în medierea altor conflicte.

Rusia a respins deja participarea la un astfel de eveniment

Dar Rusia a respins deja ideea de a participa la o reuniune într-un format de acest fel, afirmând că o conferinţă de pace trebuie să însemne discuţii directe între cele două părţi, nu un forum în care Volodimir Zelenski să caute sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Sângerosul dictator rus, Vladimir Putin, a cerut, în luna iunie, retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii ucrainene despre care regimul criminal de la Kremlin spune că le-a anexat şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de Zelenski şi care prevede, în principal, retragerea necondiţionată a tuturor trupelor invadatoare din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor recunoscute internaţional.

Potrivit Rusiei, în negocierile desfăşurate la Istanbul cu oficialii ucraineni în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei împotriva Ucrainei, aproape fusese convenit un acord de pace, dar care, în final, „a fost abandonat de guvernul ucrainean la cererea SUA”.

Între timp, preşedintele ucrainean a elaborat un „plan de victorie” al Ucrainei, despre care nu a oferit public detalii, dar l-a prezentat, la sfârşitul lunii trecute, preşedintelui american şi celor doi potenţiali succesori ai acestuia, Kamala Harris şi Donald Trump

Potrivit unor oficiali americani, administraţia de la Washington este preocupată de faptul că acest plan al preşedintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare şi este doar puţin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme şi de a fi ridicate restricţiile pentru folosirea în atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus a rachetelor cu rază lungă de acţiune primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului.

Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close