Antena 3 CNN Externe Ucraina anunță că i-a alungat pe ruși din Marea Azov

Ucraina anunță că i-a alungat pe ruși din Marea Azov

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:25 25 Iul 2024 Modificat la 14:26 25 Iul 2024
Berdiansk
Imagine surprinsă lângă portul ucrainean Berdiansk de la Marea Azov, unde forțele Kievului au lovit nava rusă de deparcare Orsk în martie 2022. Sursă foto: hepta / DPA Images

Rusia și-a retras toate navele din Marea Azov, o întindere de ape situată între Crimeea și Rusia, având legătură cu Marea Neagră.

Informația vine de la Dmitro Pletenciuk, purtător de cuvânt al marinei ucrainene, notează publicația britanică The Independent.

"Nu mai există nave militare rusești în Marea Azov", a spus acest oficial.

Atacurile Ucrainei asupra țintelor situate în Crimeea și în alte părți ale Mării Negre au forțat marina militară rusă să își redesfășoare multe dintre navele sale în altă parte.

The Independent scrie că forțele Kievului au scos din joc 27 din cele 80 de nave de război pe care Rusia le avea în Marea Neagră înainte de invazia în Ucraina.

Ucrainenii au lovit navele rusești folosind drone, rachete și vase de patrulare.

Într-o altă evoluție de pe front, Rusia a atacat în Harkov birourile Fondation Suisse De Déminage, un ONG elvețian care se ocupă cu operațiuni de deminare.

Atacul a ucis cel puțin trei persoane, rănind alte șase, după cum a declarat guvernatorul local.

Operațiunile echipelor de salvatori la locul bombardamentului au continuat în cursul ultimei nopți, notează publicația citată.

Rușii vor să rupă orice legătură cu Occidentul: Piața Europei din Moscova a fost redenumită Piața Eurasiei

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a publicat un decret prin care piața situată în centrul orașului va purta de acum denumirea ce desemnează întregul teritoriu al Europei şi Asiei.

Nu a fost precizat motivul acestei decizii, dar mișcarea vine să sublinieze ruptura dintre Rusia și Europa, ca rezultat al războiului de agresiune al Moscovei în Ucraina.

Moscova acuză Uniunea Europeană că duce o politică agresivă antirusă, acuzație repetată miercuri de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Piața Europei a fost inaugurată acum peste două decenii în capitala rusă, în urma implementării unui proiect ruso-belgian menit să simbolizeze unitatea statelor europene. Steagurile țărilor de pe vechiul continent au fost arborate multă vreme pe un monument amplasat acolo, fiind înlăturate anul trecut.

În contextul războiului din Ucraina, autoritățile din Moscova au luat și alte măsuri care reflectă distanțarea de Occident.

În iunie 2022, strada pe care se află ambasada SUA a fost redenumită "Piața Republicii Populare Donețk". În luna următoare, zona din jurul ambasadei britanice a devenit "Piața Republicii Populare Lugansk".

Donețk și Lugansk sunt două regiuni din estul Ucrainei. Acestea, împreună cu Herson și Zaporojie, au fost anexate la Rusia de președintele Vladimir Putin, prin decret, în toamna anului 2022.

×
x close