Aproximativ 70 de site-uri web guvernamentale au fost oprite temporar. Este cel mai mare atac de acest fel asupra Ucrainei din ultimii patru ani.
Înainte ca site-urile să înceteze să mai funcționeze a apărut un mesaj care îi avertizeaza pe ucraineni să ”se pregătească pentru ce e mai rău”. Accesul a fost restabilit în câteva ore.
SUA și NATO au condamnat atacul și au oferit sprijin Ucrainei. Rusia nu a comentat.
Experții de la Ministerul Informațional al Ucrainei au publicat o cronologie a modului în care s-a răspândit vestea atacului, subliniind că presa rusă a transmis informațiile înaintea presei ucrainene.
Oficialii au susținut că atacurile au fost ca răspuns la ceea ce ei au numit eșecul Rusiei în recentele sale discuții cu NATO cu privire la criza de la granița Ucrainei.
Ucraina a fost supusă unei presiuni intense din partea Rusiei, care a strâns de aproximativ 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale.
Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a informat că în doar nouă luni anul trecut a ”neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice.
NATO a anunțat că va semna în curând un acord cu Ucraina privind o cooperare cibernetică îmbunătățită, care îi va oferi acces la platforma de partajare a informațiilor despre malware a alianței. Casa Albă spune că va oferi Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a se recupera după acest atac, scrie BBC.
La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi, ucraineană, rusă și poloneză.
În ucrainiană: „toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe internetul public”, se anunța în mesaj. A continuat, în rusă: „acesta este pentru trecutul, prezentul și viitorul tău”.
Mesajul în limba poloneză conținea erori grave și nu părea să fi fost scris de un vorbitor nativ, potrivit unui comunicat emis de guvernul polonez. De asemenea, acesta a dat vina pe Rusia.
Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toate resursele UE sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina să facă față ”acestor tipuri de atac cibernetic”.
În timp ce lumea a urmărit formarea trupelor Rusiei la granița Ucrainei, comunitatea de securitate cibernetică a urmărit și a așteptat un fel de incursiune cibernetică. Războiul hibrid sau asimetric este o parte consacrată a conflictului modern, iar Rusia s-a dovedit a fi capabilă să atace atât tărâmul cibernetic, cât și cel fizic.