Antena 3 CNN Externe Ucraina acuză forțele ruse că au ucis și dezmembrat un prizonier de război: „L-au decapitat”

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis și dezmembrat un prizonier de război: „L-au decapitat”

maini pe un gard
Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    04 Aug 2024   •   12:40

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Naţiunilor Unite să investigheze o imagine distribuită pe scară largă online sâmbătă, despre care a spus că arăta cel mai probabil un prizonier de război ucrainean ucis şi dezmembrat de forţele ruse, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„O fotografie, probabil a unui prizonier ucrainean căruia ruşii i-au tăiat capul şi membrele, a apărut online. Având în vedere aceste imagini îngrozitoare, am făcut apel urgent la CICR şi ONU să înregistreze încă o încălcare a drepturilor omului de către ţara teroristă”, a declarat Lubineţ, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram. 

Separat, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat că a fost lansată o anchetă urgentă asupra imaginii difuzate pe reţelele sociale cu privire la uciderea şi dezmembrarea unui prizonier de război ucrainean.

Rusia repetă sistematic crimele naziştilor, arătând în mod sfidător un dispreţ total faţă de toate normele lumii civilizate”, a scris el pe Telegram.

Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război.

O comisie de anchetă a Naţiunilor Unite privind Ucraina a scris într-un raport publicat în martie că a documentat acuzaţii credibile privind executarea a cel puţin 32 de prizonieri ucraineni în 12 incidente separate din decembrie 2023 până în februarie 2024 şi că a verificat în mod independent trei dintre incidente.

Comisia de anchetă formată din trei membri a declarat că a strâns, de asemenea, mai multe dovezi că Rusia a torturat sistematic prizonieri de război ucraineni, documentând ameninţări cu violul şi utilizarea şocurilor electrice asupra organelor genitale.

Comisia a precizat că amploarea unor astfel de cazuri de tortură poate echivala cu cele mai grave abuzuri cunoscute sub numele de crime împotriva umanităţii, descriind prezenţa lor drept "răspândită şi sistematică".

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close