Antena 3 CNN Externe Ucraina acuză Belarusul că a concentrat un număr mare de trupe la granița sa: „Îi avertizăm să nu facă o greșeală la presiunea Rusiei”

Ucraina acuză Belarusul că a concentrat un număr mare de trupe la granița sa: „Îi avertizăm să nu facă o greșeală la presiunea Rusiei”

Grani?a Ucraina - Belarus
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    25 Aug 2024   •   23:23

Ucraina a acuzat, duminică, Belarusul că a început să concentreze trupe la granițele sale și a avertizat regimul Lukașenko să nu continue cu „acțiunile ostile” la adresa sa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul ucrainean de externe a transmis că a observat că Belarus „concentrează un număr semnificativ de soldaţi (...) în regiunea Gomel, în apropiere de graniţa de nord a Ucrainei, sub pretextul unor manevre”.

„Îi avertizăm pe oficialii bieloruşi să nu facă o greşeală tragică sub presiunea Moscovei şi îndemnăm forţele armate (ale Belarusului - n.red.) să înceteze actele lor ostile şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina la o distanţă mai mare decât distanţa de tragere a sistemelor Belarusului", a adăugat diplomaţia ucraineană într-un comunicat.

Ucraina a susţinut că a înregistrat prezenţa unor luptători din miliţiile Wagner, dintre care unii sunt găzduiţi de Belarus după eşecul rebeliunii liderului lor de anul trecut.

Ucraina a avertizat că exerciţiile militare din zona de frontieră reprezintă o ameninţare la adresa „securităţii globale” din cauza apropierii centralei nucleare de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume.

„Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată şi nu va întreprinde niciodată acţiuni ostile împotriva poporului bielorus”, a adăugat ministerul de externe de la Kiev.

Această declaraţie vine în timp ce Ucraina şi-a mobilizat mii de trupe începând cu 6 august pentru a ataca regiunea de frontieră Kursk din Rusia, cucerind câteva sute de kilometri pătraţi, iar armata rusă îşi continuă înaintarea în estul Ucrainei.

Belarus, dependent politic şi economic de Rusia, este condus de dictatorul Aleksandr Lukaşenko din 1994.

În 2022, el a permis trupelor ruse să fie staţionate în Belarus în timpul a ceea ce regimurile de la Kremlin şi Minsk au numit „exerciţii” înainte de invazia rusească din Ucraina în februarie. Trupele ruse au folosit inclusiv Belarusul ca rampă de lansare pentru invazie, la acel moment.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close