Antena 3 CNN Externe Ucraina a distrus o stație radar rusească de 100 milioane dolari cu rachete ATACMS, donate de SUA

Ucraina a distrus o stație radar rusească de 100 milioane dolari cu rachete ATACMS, donate de SUA

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:27 03 Oct 2024 Modificat la 17:27 03 Oct 2024
radar (1)
Rachetă lansată de la sol din sistemul donat de SUA, Army Tactical Missile System (ATACMS).Hepta / DPA Images ATACMS

Forțele ucrainene au lovit o stație radar rusească Nebo-M în valoare de 100 de milioane de dolari, folosind rachete lansate de la sol din sistemul donat de SUA, Army Tactical Missile System (ATACMS), a declarat Kievul joi, într-o mișcare care ar putea perturba apărările aeriene ale Moscovei și deschide ținte rusești pentru atacuri suplimentare folosind arme sofisticate din Occident, scrie Newsweek.com

Ucraina a distrus o stație radar Nebo-M de lungă distanță în locația nespecificată, a spus armata din Kiev într-o declarație postată pe rețelele de socializare, fără a oferi detalii suplimentare.

„Distrugerea acesteia reduce semnificativ capacitatea armatei ruse de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice”, a declarat armata ucraineană.

Raportările din luna mai au sugerat că Ucraina a utilizat rachete lansate de la sol din sistemul donat de SUA, Army Tactical Missile System (ATACMS), pentru a viza un radar Nebo-M într-o zonă controlată de Rusia din regiunea Luhansk, estul Ucrainei.

Radarul Nebo-M este „foarte complex”, a declarat armata ucraineană joi. Rusia mai are doar 10 astfel de stații radar, a spus Kievul, estimând costul fiecărui sistem la peste 100 de milioane de dolari.

Mass-media de stat rusă a susținut că acest radar este capabil să detecteze avioane inamice și rachete balistice la o distanță de 1.000 de kilometri, sau aproximativ 620 de mile.

Ucraina a primit mai multe loturi de rachete ATACMS

Distrugerea acestei stații radar va ajuta Kievul să utilizeze eficient rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și franceze SCALP, care sunt lansate de avioane, a adăugat armata ucraineană.

Ucraina a primit mai multe loturi de rachete ATACMS și un număr necunoscut de rachete Storm Shadow și SCALP, dar Kievul a solicitat constant arme de atac la distanță mai mare, precum acestea, pentru a contracara avansul lent al Rusiei în estul țării. De asemenea, Ucraina a cerut în mod deschis SUA, Marii Britanii și altor aliați să ridice restricțiile care împiedică utilizarea acestor arme pe teritoriul rus recunoscut internațional. Aceste cereri nu au dat încă rezultate pentru Kiev, în ciuda unor semnale din partea oficialilor luna trecută.

Directorul producătorului de arme de stat rus Almaz-Antey a descris radarul Nebo-M, în 2021, drept „o amenințare pentru tehnologiile stealth”, declarând, într-un discurs raportat de mass-media de stat din Moscova la acea vreme, că acesta poate detecta avioanele de luptă stealth americane F-22 și F-35.

Agenția de știri de stat Tass a descris radarul Nebo-M drept unul dintre radarele care formează „coloana vertebrală” a rețelei de-a lungul graniței terestre a Rusiei. Acesta a fost livrat pentru prima dată trupelor Moscovei în 2017, potrivit Tass, și în Peninsula Crimeea anexată în 2018.

 

 

×
TOP articole
x close