Antena 3 CNN Externe Ucigașul copiilor din Marea Britanie are 17 ani și părinți imigranți din Rwanda. Un protest al extremei drepte are loc marți seară

Ucigașul copiilor din Marea Britanie are 17 ani și părinți imigranți din Rwanda. Un protest al extremei drepte are loc marți seară

DPA
Polițiști la locul atacului cu cuțitul din Southport. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Ciprian Vîrlan    |    30 Iul 2024   •   17:11

Suspectul de 17 ani arestat după atacul mortal cu cuțitul la o școală de dans frecventată de copii în orașul britanic Southport s-a născut la Cardiff din părinți imigranți din Rwanda.

Rwanda este  o țară fără ieșire la mare din zona central-estică a Africii, cunoscută pentru genocidul a circa un milion de oameni în anii '90, în urma revoltei populației hutu împotriva etnicilor tutsi.

Atacul din Southport, desfășurat la un eveniment pe muzica starului american Taylor Swift, s-a soldat până în prezent cu moartea a trei fetițe. Două, de șase și șapte ani, au fost confirmate decedate luni. 

Cea de-a treia, în vârstă de nouă ani, a murit din cauza rănilor în primele ore ale dimineții de marți. Cinci copii și doi adulți sunt în stare critică, la spital.

La nivelul zilei de ieri, au circulat informații neverificate conform cărora suspectul de 17 ani ar fi un migrant solicitant de azil, care ar fi ajuns anul trecut cu barca în Marea Britanie și al cărui nume ar fi Ali Al-Shakati. Autoritățile britanice au negat aceste informații și au cerut populației să nu speculeze în legătură cu atacul din Southport, relatează BBC.

Familia suspectului s-a mutat din Cardiff în Southport în 2013

Familia suspectului în atacul din Southport s-a mutat în acest oraș venind din Cardiff, în anul 2013.

O persoană care a fost vecină cu această familie la Cardiff spune că era formată dintr-un cuplu tânăr și doi băieți. Mama era casnică, iar tatăl "mergea la muncă în fiecare zi".

"Aveau o mașină mică de familie. Spuneau că au venit din Rwanda. Era o familie normală, care încerca să se descurce. Am stat de vorbă peste gardul grădinii", a declarat această persoană pentru BBC.

Radiodifuzorul britanic amintește că numele suspectului din Southport nu poate fi comunicat public din motive legale.

Extrema dreaptă iese la protest, după masacrul din Southport

"Acest tragic eveniment va fi declarat, se pare, cel mai grav masacru din ultimii ani din Marea Britanie. Informațiile despre atacator arată că acesta are doar 17 ani și, înainte de a înjunghia copii și adulți la școala de dans, ar fi avut o dispută cu unul din angajații de la parcarea din zonă.

Mai mulți martori povestesc că s-au luptat cu atacatorul, iar unul dintre aceștia a intrat în școala de dans imediat ce o mamă a început să țipe, după ce și-a găsit copilul pe asfalt, plin de sânge.

Suspectul este originar din Țara Galilor, din Cardiff, și provine dintr-o familie de imigranți din Ruanda. Sunt informații care adaugă presiune la tensiunile din societatea britanică, întrucât, în ultima săptămână și jumătate, au avut loc trei evenimente în care sunt implicați imigranți.

Poliția este în alertă, în condițiile în care, în această seară, este anunțată o acțiune de protest a forțelor de extremă dreapta.

În zona tragediei din Southport, toate magazinele și restaurantele au fost închise, iar evenimentele sportive și culturale au fost anulate", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Marea Britanie, Ciprian Vîrlan.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close