Antena 3 CNN Externe Uciderea fetițelor din Southport. Sute de oameni au fost arestați la proteste, după crimele comise de fiul migranților din Rwanda

Uciderea fetițelor din Southport. Sute de oameni au fost arestați la proteste, după crimele comise de fiul migranților din Rwanda

Violente in Plymouth dupa uciderea fetitelor din Soutport
Violențe între protestatari și poliție în orașul britanic Plymouth, după uciderea fetițelor din Southport de către fiul unor imigranți din Rwanda, 5 august 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2024   •   12:53

Șase persoane au fost arestate și mai mulți polițiști au fost răniți în timpul protestelor violente din centrul orașului Plymouth, în cele mai recente dezordini de la uciderea fetițelor din Southport de către Axel Muganwa Rudakubana, un adolescent de 17 ani, născut la Cardiff din părinți imigranți din Rwanda.

De la atacul multiplu prin înjunghiere din 29 iulie, autoritățile britanice au publicat atât numele suspectului arestat la fața locului, cât și numele celor trei fetițe ucise de Rudakubana.

Este vorba despre Elsie Dot Stancombe, Alice Dasilva Aguiar și Bebe King, cu vârste între șase și nouă ani.

Atacatorul a mai apucat să rănească alte 10 persoane, între care opt copii și doi adulți.

El a fost pus sub acuzare pentru trei crime și zece tentative de omor.

Luni seară, protestatarii anti-migrațiune din Plymouth s-au ciocnit cu contramanifestanți pe Royal Parade și în fața imobilului Guildhall, notează BBC.

O dubă a poliției a fost avariată în timpul ciocnirilor.

Mai multe afaceri din zona Royal Parade și din împrejurimi, inclusiv Theatre Royal Plymouth, s-au închis luni dimineață, înainte de proteste.

Circulația autobuzelor pe Royal Parade a fost suspendată până marți dimineață.

Jemima Laing, adjuncta șefului Consiliului Local din Plymouth City Council, a spus că autoritățile vor face, marți, o evaluare a daunelor în urma tulburărilor de peste noapte.

Ea s-a declarat revoltată de faptul că "atât de mulți oameni din afara orașului s-au simțit încurajați să vină aici și să provoace tulburări".

Violențe și în Irlanda de Nord

Violențele din Anglia s-au extins și în Irlanda de Nord.

În Belfast, un bărbat în vârstă de 50 de ani a ajuns la spital după tulburările din sudul capitalei nord-irlandeze, noaptea trecută.

Martorii spun că i-au văzut pe atacatori călcând victima pe cap, potrivit poliției.

Starea sa este gravă, iar poliția tratează incidentul ca o infracțiune motivată de ură rasială.

Atacul a avut loc în zona Donegall Road, în apropiere de Sandy Row, unde polițiștii au fost, la rândul lor, supuși unui "atac susținut" pe parcursul mai multor ore.

Protestatarii au aruncat în forțele de ordine sticle incendiare, pietre și bucăți de zidărie. Un autoturism de teren a fost incendiat.

În timpul ciocnirilor,  polițiștii au tras cu muniție neletală, iar un protestatar a fost lovit la mână.

Un participant în vârstă de 15 ani a fost reținut și a rămas în custodia poliției.

Ministrul comunităților din Irlanda de Nord, Gordon Lyons, a declarat că nu există "niciun fel de justificare" pentru violență" și a cerut încetarea imediată a dezordinilor.

Secretarul britanic pentru Justiție promite un loc în închisoare pentru fiecare participant la revolte

Secretarul britanic pentru Justiție, Heidi Alexander a spus că guvernul garantează un loc în închisoare pentru "orice persoană care primește o pedeapsă privativă de libertate, în urma revoltelor și a provocării de dezordini".

Alexander a precizat că autoritățile au prevăzut 567 de locuri suplimentare de detenție și au decis mobilizarea a 6.000 de polițiști specializați în menținerea ordinii publice.

Premierul laburist Keir Starmer a promis condamnări "rapide" pentru autorii dezordinilor şi a denunţat "ura de extrema dreaptă".

Odată cu ultimele arestări operate în urma violențelor Plymouth, Belfast și Darlington, numărul celor aflați în custodia poliției a ajuns la circa 400.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close