Antena 3 CNN Externe Turcii îşi apără în stradă ţara de islamism

Turcii îşi apără în stradă ţara de islamism

Turcii îşi apără în stradă ţara de islamism
05 Mai 2007   •   17:30

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile oraşului Manisa, din sud-vestul ţării, pentru a se opune curentului islamist. Ei cer retragerea candidatului la funcţia de preşedinte, ministrul de Externe Abdullah Gul, contestat pentru orientarea sa islamistă. Între timp, o comisie a Parlamentului turc a aprobat sufragiul direct pentru alegerea preşedintelui ţării. Dacă hotărârea supravieţuieşte contestaţiilor juridice de ultim moment, următorul preşedinte al Turciei ar putea fi ales direct de popor.

Peste 50.000 de oameni au mărşăluit pe străzile din Manisa pentru a-şi exprima ataşamentul faţă de statul laic. Mulţimea care arbora portrete ale lui Ataturk, fondatorul republicii laice, şi drapele naţionale, a scandat sloganuri împotriva partidului de guvernământ. Principala lozincă scandată de zecile de mii oameni a fost: ?Turcia este laică şi aşa va rămâne?.

Protestatarii au ales Manisa pentru manifestaţie pentru că este oraşul în care s-a născut preşedintele Parlamentului, Bulent Arinc, figură influentă a partidului de guvernământ. ?Suntem aici să protejăm republica şi să dăm o lecţie actualului partid de guvernământ. Să sperăm că o va învăţa?, susţine Ahmet Bulut, un protestatar.

Preşedintele parlamentului a fost acuzat la 27 aprilie de armată, în plin scrutin prezidenţial, că nu apără principiile laice ale statului. Primul tur de scrutin în Parlament, organizat în aceeaşi zi, a fost invalidat ulterior de Curtea Constituţională pentru viciu de procedură. Un al doilea tur se va desfăşura mâine.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close