Astfel, potrivit ministrului de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, "va fi nevoie de decenii pentru a restabili încrederea între ţările occidentale şi Rusia" iar în prezent lumea asistă la "începutul unui nou Război Rece".
Membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi aliat al Ucrainei, căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă de la începutul conflictului să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev.
Astfel, Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părți, pe 10 martie, la nivel ministerial, în Antalya şi pe 29 martie, la Istanbul.
Discuțiile nu au adus progrese semnificative.
Pe de altă parte, guvernul turc a refuzat să se alinieze sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, justificând necesitatea de a menține o linie deschisă cu Kremlinul.
"În pofida evoluțiilor pe teren, credem că rămâne loc pentru diplomație", a apreciat șeful diplomației turce, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ankara împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.
Cavusoglu s-a pronunțat pentru "măsuri rapide pentru (a se ajunge la) un acord de încetare a focului" între Kiev şi Moscova.