Antena 3 CNN Externe Turcia pregăteşte o campanie militară în Irak

Turcia pregăteşte o campanie militară în Irak

Turcia pregăteşte o campanie militară în Irak
13 Oct 2007   •   09:41

Turcia este pregătită să plătească preţul unei campanii militare în nordul Irakului. Declaraţia a fost făcută de premierul turc, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Ankara şi Washington. În paralel, rebelii kurzi au anunţat că vor părăsi Irakul, pentru a pregăti atacuri în Turcia.

Şeful cabinetului de la Ankara susţine că ţara sa este pregătită să suporte consecinţele campaniei militare în nordul Irakului. „Când porneşti pe un astfel de drum, nu mai este nevoie să faci calcule. Indiferent care este preţul acestei iniţiative, el va fi plătit. Vom discuta, înainte de a lua o decizie, iar situaţia va fi examinată. Importante sunt interesele ţării noastre. Nu atentăm la unitatea politică şi geografică a Irakului.” a declarat premierul turc Recep Tayyp Erdogan.

Guvernul de la Ankara a dezbătut, în ultimele zile, posibilitatea lansării unei operaţiuni de amploare în nordul Irakului, pentru stoparea violenţelor comise de rebelii kurzi. La începutul săptămânii viitoare, Executivul de la Ankara va cere Parlamentului autorizaţia pentru o astfel de incursiune militară. Acest fapt nemulţumeşte profund administraţia americană care crede că astfel va fi destabilizată pacea şi aşa fragilă din regiune.

Cel puţin 30 de cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa, în ultimele două săptămâni, în atacurile comise de militanţii kurzi. Partidul Muncitorilor din Kurdistan a avertizat, într-un comunicat, că rebelii se vor retrage din munţii din nordul Irakului, dar se vor întoarce în Turcia, pentru a ataca forţele de securitate.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close