"Turcia nu va participa la nicio operațiune armată, ci se va concentra în întregime pe operațiunile umanitare", a afirmat această sursă sub rezerva anonimatului.
Oficialul a precizat însă că Turcia ar putea autoriza coaliția să folosească baza sa militară de la Incirlik, din sudul țării, pentru operațiuni strict logistice.
Ankara a fost criticată de aliații săi occidentali pentru că ar fi furnizat militanților radicali, inclusiv celor din SI, arme și echipamente în orașele din apropiere de granița cu Siria. Turcia, care a negat întotdeauna că a oferit un astfel de ajutor, a sperat că va accelera astfel căderea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad.
Președintele american s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în timpul summitului NATO din Marea Britanie pentru a discuta despre contribuția Turciei la această coaliție împotriva SI.
Turcia este însă îngrijorată de soarta celor 46 de cetățeni ai săi ținuți ostatici de la începutul lunii iunie de către jihadiști la Mosul, în Irak. "Mâinile noastre sunt legate din cauza cetățenilor noștri reținuți în Irak", a recunoscut recent ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz.