Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a somat marţi seara Germania "să nu dea lecţii de democraţie" Turciei, în plină perioadă de tensiune între Berlin şi Ankara, transmite AFP.
"Vă rugăm nu ne daţi lecţii în materie de drepturile omului şi de democraţie", a îndemnat Cavusoglu, din balconul reşedinţei consulului general al Turciei la Hamburg, în faţa a circa 200 de simpatizanţi veniţi să-şi exprime susţinerea pentru "da" la referendumul din 16 aprilie care ar urma să întărească puterile preşedintelui turc.
Din acelaşi loc, şeful diplomaţiei turce a acuzat Germania că îi împiedică pe reprezentanţii guvernului de la Ankara să facă acţiuni de campanie în sprijinul lui "da" la referendumul asupra reformei constituţionale.
"Aceasta nu este prietenie", a avertizat ministrul turc, într-un discurs transmis în direct la TV, relatează EFE.
"Nu putem accepta ca Germania să intervină în referendum", a spus Cavusoglu, care a criticat faptul că un miting de susţinere a fost interzis în diverse saloane de nuntă şi la un hotel şi a denunţat "presiuni" directe ale poliţiei faţă de un cetăţean turc care şi-a oferit propriile spaţii pentru organizarea manifestării.
Într-o reuniune a grupurilor conservatoare din Parlamentul de la Berlin, cancelarul Angela Merkel a arătat că nu ar fi inteligent să se critice restricţiile privind libertatea de exprimare în Turcia şi să se răspundă cu limitări în Germania, conform unor surse din partid citate de presa germană.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a atribuit atacurile din partea Ankarei unei "provocări conştiente" pentru a creşte participarea electorală în Germania, unde trăiesc aproape 1,4 milioane de cetăţeni de origine turcă având drept de vot la referendumul din Turcia.
Relaţiile dintre Ankara şi Berlin, doi piloni importanţi ai NATO, au traversat în ultimele zile o escaladare a tensiunilor după anularea de către autorităţile locale germane a mai multor reuniuni electorale în Germania la care urmau să participe miniştri turci, aminteşte AFP.
La fel ca mai mulţi responsabili turci, Cavusoglu a primit misiunea de a mobiliza câţi mai mulţi votanţi posibil în cadrul comunităţii turce din Germania în favoarea unui 'da' la referendumul din 16 aprilie asupra extinderii puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Acesta din urmă a provocat furia liderilor germani comparând anulările de mitinguri cu 'practici fasciste'.
Cavusoglu a declarat că aceste anulări sunt 'inacceptabile', estimând că se exercită o 'presiune sistematică' asupra proprietarilor locurilor solicitate de turci.