Antena 3 CNN Externe Turcia. Manifestaţii pentru sistemul secular

Turcia. Manifestaţii pentru sistemul secular

Turcia. Manifestaţii pentru sistemul secular
20 Mai 2007   •   17:09

O nouă duminică cu proteste în Turcia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în oraşul-port Samsun de la Marea Neagră, pentru a contesta guvernul islamist despre care spun că ameninţă sistemul secular al Turciei. Demonstraţia de la Samsun este ultima în seria de proteste organizate în ultima lună în Turcia, la care au luat parte sute de mii de oameni.

Oraşul Samsun nu a fost ales întâmplător pentru demonstraţie. Din oraşul-port a lansat fondatorul Turciei seculare, Mustafa Kemal Ataturk, războiul pentru independenţă în faţa puterilor ocupante, după primul război mondial. Zeci de mii de steaguri turceşti au fluturat în stradă, pentru a cere guvernului de origine islamistă să păstreze Tucia laică.

?Suntem aici pentru Turcia, pentru generaţiile viitoare, pentru copii noştri, care vrem să poată avea zile bune. Suntem aici şi pentru că vrem să vedem o Turcie total independentă, liberă de legea islamică?, declara Ahmet Altunkus, protestatar. Organizatorii seriei de demonstraţii, care se desfăşoară de câteva săptămâni în Turcia, speră să unească opoziţia divizată împotriva unui guvern pe care îl acuză să vrea să submineze statul secular, în ţara majoritar musulmană.

Cel puţin un milion de oameni au luat parte la o demonstraţie-gigant în oraşul-port Izmir de la Marea Egee. Proteste similiare au fost organizate duminica trecută în capitala Ankara, dar şi în cel mai mare dintre oraşele turceşti, la Istanbul. Formaţiunea de guvernământ a premierului Recep Tayyip Erdogan a cerut organizarea de alegeri anticipate, pentru a pune capăt unei dispute cu elita seculară a Turciei, apărute pe tema alegerilor prezidenţiale.

Partizanii Turciei laice, militari, judecători şi partide de opoziţie, au contestat planul Guvernului de a-l alege ca preşedinte pe ministrul de Externe Abdullah Gul, de teamă că acesta ar putea slăbi separarea oficială a religiei şi a statului, în Turcia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close