Antena 3 CNN Externe Turcia îşi alege preşedintele

Turcia îşi alege preşedintele

Turcia îşi alege preşedintele
20 Aug 2007   •   09:20

Parlamentul de la Ankara se reuneşte luni în sesiune specială, în cadrul primului tur pentru alegerea preşedintelui. Trei candidaţi sunt înscrişi în cursă. Cele mai mari şanse le are ministrul de Externe, Abdullah Gul, preferat de premier şi de formaţiunea sa, Partidul Dreptate şi Dezvoltare. Şeful diplomaţiei de la Ankara are ca rivali doi candidaţi din partea unor formaţiuni de opoziţie. Potrivit analiştilor, aceştia au puţine şanse să câştige, şi aceasta pentru că formaţiunea de guvernământ deţine o majoritate confortabilă în Legislativ.

Principalul partid de opoziţie a anunţat că va boicota alegerile şi că nu va participa la sesiunea parlamentară. Elita laică din Turcia, din care fac parte şi influenţi generali de armată, şi-a exprimat în nenumărate rânduri neîncrederea în Gul.

Noul scrutin a fost convocat după anularea primelor alegeri, în primăvară, din lipsă de cvorum, în urma boicotului formaţiunilor de opoziţie. Acestea au acuzat partidul premierului Erdogan că urmăreşte islamizarea societăţii turce.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close