Iniţiativa este un semn clar că ofensiva de acum 10 luni din Fâşia Gaza încă provoacă daune diplomatice statului evreu.
Cu doar câteva zile înainte ca manevrele militare aeriene ale NATO cu Israel să înceapă în regiunea Anatolia din Turcia, Ankara a arătat că armata israeliană nu mai este invitată să participe. Drept urmare, SUA şi Italia au ales, de asemenea, să nu mai participe, iar exerciţiile militare au fost anulate.
Turcia a declarat iniţial că anularea era o "problemă tehnică", dar ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat, destul de vag, pentru CNN: "Sperăm că situaţia din Gaza se va îmbunătăţi, că situaţia va reveni pe drumul diplomatic. De asemenea, sperăm să creăm o atmosferă nouă în relaţiile turco-israeliene. Dar ăn actuala situaţie, desigur că noi criticăm abordarea israeliană."
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat şi el revolta în legătură cu ofensiva din Gaza, lansată în decembrie, la Forumul Economic Mondial de la Davos, luna următoare, când a părăsit întâlnire cu preşedintele israelian, Shimon Peres.
Presa israeliană nota că deşi guvernul israelian şi-a exprimat nemulţumirea de multe ori, noutatea excluderii Israelului din manevrele militare constă în poziţia armatei turce, care a fost mai apropriată de statul evreu decât guvernul civil.
De afltfel, cabinetul israelian a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre daunele produse relaţiilor militare din regiune.
Oficiali militari israelieni arătau că reanalizează exportul de armament către Turcia şi vor renunţa la sprijinul Turciei în eforturile sale de a opri Congresul american să declare ca fiind un genocid uciderea armenilor de căte turcii otomani.
Turcia este cel mai puternic aliat musulman al Israelului din Orientul Mijlociu.
Antena3.ro