Antena 3 CNN Externe Turcia încearcă să-și facă noi aliați în Balcani. Erdogan inaugurează cea mai mare moschee din regiune într-un turneu diplomatic

Turcia încearcă să-și facă noi aliați în Balcani. Erdogan inaugurează cea mai mare moschee din regiune într-un turneu diplomatic

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 10:07 10 Oct 2024 Modificat la 10:07 10 Oct 2024
Recep Erdogan
Recep Erdogan. Foto: Getty Images

Recep Erdogan, președintele Turciei, urmează să facă două vizite în Balcani, joi și vineri, într-o încercare de a a-și consolida influența economică și diplomatică în regiune. Erdogan merge în Albania, joi, unde va inaugura cea mai mare moschee din Balcani, finanțată de guvernul său, după care va ajunge și în Serbia.

Erdogan urmează să participe ca principal invitat la inaugurarea Moscheei din Tirana, cea mai mare din Balcani, a cărei ridicare a fost finanţată de guvernul turc și promovată de Erdogan.

„Turcia face parte din cei mai mari cinci investitori străini” din Albania, cu investiţii în valoare de 3,5 miliarde de dolari, a afirmat preşedintele turc în timpul unei vizite făcute de prim-ministrul guvernului Albaniei, Edi Rama, la Ankara.

De asemenea, cele două ţări, care sunt membre ale NATO, cooperează şi în domeniul militar - Albania a primit, în acest an, Bayraktar TB2 produse de Turcia.

Vineri, Erdogan va ajunge în Serbia. În timpul unei vizite făcute în 2017 la Belgrad, preşedintele Erdogan şi președintele sârb, Aleksandar Vucici, au parafat reconcilierea între ţările lor.

„Acea vizită a reparat relaţia cu Serbia. De atunci, Balcanii sunt o adevărată poveste de succes pentru diplomaţia turcă”, a afirmat Vuk Vuksanovic, expert în cadrul organizației Centrul pentru Politică de Securitate din Belgrad.

Totuşi, relaţiile dintre Turcia şi Serbia au înregistrat o uşoară răcire după ce Turcia a vândut drone autorităţilor din Kosovo, un act „inacceptabil” la acea vreme pentru Serbia. Însă, acel episod ar putea fi depăşit printr-un nou acord de cooperare, mai spune Vuksanovic.

„Nu aş fi surprins dacă ar fi încheiat un acord militar”, explică expertul sârb, care evidenţiază trei componente principale ale vizitei lui Erdogan la Belgrad: „cooperarea militară, poziţia companiilor turce şi dorinţa Serbiei de a convinge Ankara să-şi reducă sprijinul pentru Kosovo”.

Deşi a ajuns partener mai recent decât Albania, Serbia a devenit, de asemenea, un teren economic important pentru Turcia. Valoarea totală a investiţiilor turce a ajuns de la „1 la 400 de milioane de dolari (aproximativ 365 milioane de euro) în cursul ultimilor 10 ani”, potrivit preşedintelui Consiliului de Afaceri Turcia-Serbia, citat, în iunie, de agenţia de presă Anadolu.

Potrivit datelor guvernului sârb, exporturile turce către Serbia au atins 2,131 miliarde de dolari (1,95 miliarde de euro) în 2022, faţă de 1,149 miliarde de dolari în 2020 (1,05 miliarde de euro).

×
x close