Antena 3 CNN Externe Turcia - în pragul unei crize politice

Turcia - în pragul unei crize politice

Turcia - în pragul unei crize politice
29 Apr 2007   •   10:56

Cauza o reprezintă o disputa dintre guvern şi armată. Cabinetul de la Ankara şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un avertisment lansat de armată, conform căruia va lua măsuri pentru a apăra regimul secular al ţării. Cabinetul de la Ankara a catalogat drept antidemocratic comunicatul forţelor armate. În acelaşi timp, zeci de mii de persoane vor participa duminică la o manifestaţie, în Istanbul, pentru a cere menţinerea societăţii seculare.

În documentul făcut public vineri, armata turcă anunţa că urmăreşte cu preocupare dezbaterile privind alegerile prezidenţiale şi a declarat că îşi va afişa deschis poziţia ori de câte ori va fi necesar. În comunicat se aminteşte că forţele armate turce sunt partea dezbaterilor şi garantul laicităţii. Potrivit presei turce, documentul este un avertisment împotriva oricărui atentat la caracterul laic al republicii. Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte, este Abdullah Gul, actual ministru de Externe, care a obţinut însă cu 10 voturi mai puţin decât era necesar pentru confirmarea în primul tur.

Preşedintele turc este ales de Parlament, pentru un mandat unic de şapte ani. Gul este membru al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere şi care îşi are rădăcinile în mişcarea islamistă. Guvernul turc a anunţat că Statul Major al Forţelor Armate este subordonat premierului, fapt pentru care comunicatul este antidemocratic. Şeful cabinetului de la Ankara a luat atitudine în acest caz.

?Din când în când au loc dezastre. În trecut, atunci când stabilitatea a fost zdruncinată, naţiunea a plătit scump preţul dezastrelor politice. De acum înainte, naţiunea nu le va mai permite oportuniştilor să creeze dezastre? a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel către autorităţile de la Ankara să găsescă o soluţie paşnică pentru soluţionarea crizei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close