Antena 3 CNN Externe Turcia cere 2.000 de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen

Turcia cere 2.000 de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen

gulen.jpg
16 Aug 2016   •   17:45

Procurorii turci au solicitat două sentinţe pe viaţă şi 1.900 de ani de închisoare pentru clericul musulman stabilit în SUA Fethullah Gulen, care este acuzat a se afla în spatele tentativei de lovitură de stat de lovitură de stat din Turcia, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Incriminarea de 2.527 de pagini prin care Gulen este acuzat de a fost aprobată în provincia Uşak.

Fethullah Gulen este un fost aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, devenit între timp inamicul public numărul 1 al acestuia, iar acum e acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat eșuate.

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia, asta deşi Gulen, se află în exil la mii de kilometri depărtare, în Pennsylvania.

Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în SUA. El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional.

Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea.

Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional , cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul.

Sursă: Mediafax
×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close