Antena 3 CNN Externe Turcia este pregătită de atac asupra rebelilor kurzi

Turcia este pregătită de atac asupra rebelilor kurzi

Turcia este pregătită de atac asupra rebelilor kurzi
16 Oct 2007   •   08:38

Casa Albă a recomandat Turciei să evite orice acţiune militară împotriva rebelilor kurzi, care ar putea duce la destabilizarea Irakului. Guvernul turc a cerut luni autorizaţia Parlamentului pentru o eventuală incursiune armată în Kurdistanul irakian. În opinia guvernanţilor de la Ankara, această regiune adăposteşte baze ale rebelilor separatişti.

Tensiunea a crescut la frontiera dintre Turcia şi Irak, după ultimele atacuri ale separatiştilor kurzi din PKK, soldate cu zeci de victime. Locuitorii unui sat din Irak susţin că au fost bombardaţi, zilele trecute, de artileria turcă. Turcia afirmă că PKK are baze de sprijin în Kurdistanul irakian, de unde primeşte arme şi explozivi.

Guvernul de la Ankara a supus Parlamentului o moţiune care l-ar autoriza să desfăşoare operaţiuni militare în nordul Irakului, în următorul an. Moţiunea ar putea fi votată miercuri. Turcia consideră că nu are de ales, deoarece nici americanii, nici irakienii nu iau măsuri împotriva formaţiunii PKK, declarată teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Guvernul a anunţat totuşi că speră să nu fie nevoit să recurgă la intervenţia armată.

Casa Albă se străduieşte să prevină o asemenea intervenţie care ar destabiliza Kurdistanul, singura regiune mai calmă din Irak. Dar relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au răcit din cauza unui proiect de rezoluţie înaintat Camerei Reprezentanţilor, care ar recunoaşte genocidul armenilor din Imperiul Otoman. La Ankara este aşteptat marţi vicepreşedintele Irakului, care va încerca să-i convingă pe turci să renunţe la planurile de ofensivă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close