Raportul publicat luni de CPJ, un ONG care are sediul la New York, arată că 76 de jurnalişti din Turcia erau încarceraţi la data de 1 august, cel puţin 61 dintre aceştia „fiind în legătură directă cu activitatea lor publică sau cu strângerea de informaţii”.
De asemenea, este neclară situaţia altor 15 jurnalişti, aceasta având nevoie de cercetări mai aprofundate, se mai spune în raportul CPJ.
„Numărul de arestări în rândul jurnaliştilor în Turcia îl depăşeşte în prezent pe cel din alte ţări considerate represive, între care Iran, Eritreea şi China”, a precizat CPJ.
Potrivit raportului, aproximativ 70% dintre jurnaliştii aflaţi în închisoare sunt de origine kurdă, o minoritate etnică care urmăreşte să se autoguverneze în sudul şi în estul ţării. În trecut, 30.000 de oameni au murit în conflictul de 30 de ani dintre statul turc şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
„Autorităţile turce confundă susţinerea cauzei kurzilor cu terorismul. Guvernul turc trebuie să-i elibereze pe toţi ziariştii reţinuţi pe baza activităţilor lor jurnalistice”, se mai arată în raportul CPJ.
De asemenea, CPJ a denunţat şi „tacticile de presiune pentru a insufla autocenzura în presă” ale guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.
Conform BBC, oficialii turci au declarat că reţinerile jurnaliştilor nu au legătură cu jurnalismul şi au descris acuzaţiile venite dinspre New York ca fiind exagerate.