Antena 3 CNN Externe Turcia cere sancţiuni internaţionale împotriva Israelului: „Timpul diplomației a trecut”

Turcia cere sancţiuni internaţionale împotriva Israelului: „Timpul diplomației a trecut”

doi oameni dau mana cu steagul israelului si al turciei in fundal
Ministrul turc de Externe spune că e nevoie de sancțiuni pentru ca Israelul să oprească „genocidul și masacrele în Fâșia Gaza”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    15 Oct 2024   •   20:23

Timpul diplomaţiei cu Israelul „a trecut”, a declarat marţi ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, care a cerut sancţiuni internaţionale împotriva statului evreu pentru a opri „genocidul şi masacrele în Fâşia Gaza” şi atacurile în Liban, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Am trecut limita declaraţiilor, diplomaţiei, politicii, am ajuns la capăt. Avem acum nevoie de alte instrumente. Trebuie să trecem la sancţiuni. Comunitatea internaţională trebuie să recurgă la acţiuni legale, trebuie să boicotăm Israelul, astfel încât să nu mai primească niciun sprijin, în niciun domeniu. În caz contrar, Israelul îşi va continua genocidul şi masacrele în Fâşia Gaza, întrucât în prezent nu plăteşte vreun preţ economic, politic sau militar. Iar aceia care susţin Israelul trebuie să plătească, de asemenea, preţul, astfel încât să înţeleagă că există limite pentru ceea ce fac”, a spus şeful diplomaţiei turce la o conferinţă la Ankara pe tema „viitorului Palestinei”.

Ministrul de Externe turc a avertizat, de asemenea, că atenţia internaţională faţă de Fâşia Gaza riscă să fie deturnată de noua ofensivă israeliană în Liban. Hakan Fidan l-a primit marţi pe omologul său iordanian, Ayman Safadi, care a criticat „neputinţa comunităţii internaţionale” în timp ce extinderea războiului în Liban „împinge regiunea către abis”.

Operaţiunile militare israeliene au ucis peste o mie persoane în ofensiva lansată luna trecută în Liban contra grupării pro-iraniene Hezbollah şi peste 42.000 în cea contra grupării palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, declanşată după atacul în care Hamas a ucis circa 1.200 de persoane în Israel pe 7 octombrie 2023. Cei aproximativ două milioane de palestinieni din Fâşia Gaza trăiesc în acest timp un dezastru umanitar, situaţia umanitară înrăutăţindu-se şi în Liban, unde peste un milion de persoane sunt strămutate.

×
Subiecte în articol: turcia Israel sanctiuni Fasia Gaza
Parteneri
x close