Antena 3 CNN Externe Turcia celebrează luni ziua naţională

Turcia celebrează luni ziua naţională

Turcia celebrează luni ziua naţională
29 Oct 2007   •   07:44

Ziua naţională a Turciei va fi celebrată cu parade militare în mai multe oraşe ale ţării. Una dintre acestea va avea loc şi la baza militară din Diyabakir, acolo unde autorităţile au trimis în urmă cu câteva zile mai multe elicoptere şi avioane de luptă. Baza se află chiar în apropierea graniţei cu Irakul. Sărbătoarea vine în contextul în care guvernul de la Ankara se gândeşte serios la un eventual război în Irak împotriva rebelilor kurzi.

Irakienii de la graniţă s-au speriat de exploziile din ultimele zile şi au părăsit această regiune. Armata turcă a lansat duminică o nouă operaţiune împotriva rebelilor kurzi, într-o provincie din sud-estul ţării. Potrivit agenţiilor de presă de la Ankara, 15 separatişti au fost ucişi. În acelaşi timp, mai multe manifestaţii au avut loc pe străzile Turciei. 5 oameni au fost răniţi într-un oraş din sud-vestul ţării, după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat în timpul unui marş împotriva rebelilor din PKK.

În Istanbul, confruntări violente s-au înregistrat între forţele de ordine şi zeci de susţinători ai rebelilor kurzi. Un marş organizat în cinstea Zilei Naţionale s-a transformat într-o demonstraţie anti-PKK.

Deşi guvernul de la Ankara a amânat până acum o intervenţie de amploare în Irak, ministrul de Externe Ali Babacan a declarat că o ofensivă militară reprezintă încă o opţiune.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close