Antena 3 CNN Externe Turcia. Alegeri anticipate la vară

Turcia. Alegeri anticipate la vară

Turcia. Alegeri anticipate la vară
02 Mai 2007   •   07:59

Criza politică din Turcia se va soluţiona prin alegeri anticipate în plină vară. Partidul islamist moderat aflat la putere a hotărât să-i cheme pe alegători la urne, după invalidarea primului tur al scrutinului prezidenţial, desfăşurat în Parlament. Guvernul doreşte, de asemenea, ca şeful statului să fie ales, de acum înainte, prin vot universal.

Curtea Constituţională a decis marţi că şedinţa Parlamentului, în care a avut loc scrutinul prezidenţial, a fost nestatutară, din lipsă de cvorum. Principalul partid de opoziţie, de orientare social-democrată, boicotase şedinţa deoarece avea obiecţii faţă de singurul candidat, ministrul de externe Abdullah Gul.

Opoziţia se teme că, dacă va fi ales preşedinte, Gul va orienta Turcia spre islamism, contrar principiilor laice ale statului. Armata a avertizat, la rândul său, că ar putea trece la acţiune pentru apărarea laicităţii, ceea ce a sporit şi mai mult îngrijorarea atât în ţară, cât şi la Bruxelles.

După decizia Curţii Constituţionale, partidul islamist a hotărât să le dea cuvântul alegătorilor. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 24 iunie sau 1 iulie. Premierul doreşte însă ca reforma alegerilor prezidenţiale să fie adoptată de actualul Parlament, unde dispune de o majoritate confortabilă.

Pe fondul crizei politice, manifestaţiile de 1 Mai au degenerat, la Istanbul, în adevărate lupte de stradă cu poliţia. 23 de oameni au fost răniţi şi aproape 900 ? arestaţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close