Fiind prima dintre ţările în care s-a manifestat "primăvara arabă", voul de duminică are o importanţă majoră atât pentru Tunisia, cât şi pentru Egipt şi alte ţări ale lumii arabe care s-au confruntat sau încă se confruntă cu proteste împotriva puterii actuale.
După mai multe decenii în care la putere a existat un singur partid, tunisienii au acum o multitudine de opţiuni. Mii de candidaţi cer votul cetăţenilor pentru a ajunge în Adunarea Constituantă, o structură ce va redacta o nouă constituţie, act fundamental ce va reglementa harta politică în Tunisia.
Partidul Ennahdha, interzis în timpul dictaturii încheiate în acest an, este principalul favorit al alegerilor. Cu un nume care în arabă înseamnă "renaştere", reprezentanţii partidului susţin că acesta se va ocupa eminamente de politică, religia nefiind un domeniu în care statul să se impună.
În istoria politică recentă, Tunisia a fost orientată către Vest, ceea ce a crescut popularitatea partidelor de stânga. Mesajul politicienilor, şi aici, este că politica nu ar trebui amestecată cu religia.
Candidaţii tunisieni se luptă pentru 277 de locuri în Adunare. Fiind puţin probabil ca Ennahdha să obţină majoritatea, partidele politice discută deja despre coaliţii. Tunisienii, însă, se bucură că, de această dată, votul lor va conta.