Decizia președintelui Saied, catalogată de Ennahdha, cel mai mare partid din țară, drept "lovitură de stat", a venit după proteste de stradă îndreptate împotriva felului în care guvernul a gestionat pandemia de COVID.
France 24 menționează că în fața Parlamentului din capitala Tunis, blocat de soldați, s-au înfruntat susținătorii președintelui și cei a formațiunii Ennahdha.
Rached Ghannouchi, 80 de ani, președintele Ennahdha și, totodată, șeful forului legislativ, a decis să protesteze prin ocuparea zonei din fața instituției, după ce i s-a interzis accesul în clădire.
France 24 notează că susținătorii lui Saied au aruncat cu bolovani către oponenții lor.
La rândul lor, reprezentanții Ennahdha, principalul partid din coaliția la putere, au anunțat pe rețelele sociale că "vor apăra Revoluția".
Termenul se referă la revoluția din 2011, în urma căreia a fost alungat de la putere pe președintele Zine El Abidine Ben Ali, aflat în funcție de 23 de ani.
Considerară adesea drept singura "poveste de succes" a Primăverii Arabe din 2011, Tunisia a avut, în 10 ani, 9 guverne, unele cu o viață de doar câteva luni, iar instabilitatea politică a împiedicat reformele necesare consolidării unei economii șubrede.
Criză politică și constituțională în Tunisia
Criza declanșată duminică și care amenință să escaladeze vine după blocajul prelungit între președintele Kais Saied, premierul Hichem Mechichi și liderul Ennahdha, Rached Ghannouchi.
Blocajul politic s-a reflectat în felul în care autoritățile au gestionat pandemia: Tunisia, cu 18 mii de morți la o populație de 11,5 milioane, are una dintre cele mai ridicate mortalități pandemice la nivel global.
"Am luat deciziile necesare pentru a salva statul și poporul tunisian", a declarat președintele Saied, duminică, făcându-i pe susținătorii săi să jubileze și să iasă în stradă în mai multe orașe.
El a indicat că, deși Constituția nu îi permite să dizolve Parlamentul, îi lasă, totuși, prerogativa suspendării "în caz de pericol iminent".
Saied a mai precizat că va prelua puterea executivă cu ajutorul unui cabinet al cărui șef îl va numi el însuși iar imunitatea parlamentară a deputaților va fi ridicată.
Cu o zi înainte de anunțurile președintelui, în Tunisia au avut loc proteste împotriva partidului Ennahdha, blamat pentru eșecul guvernamental în gestionarea pandemiei.
Un oficial de la vârful Ennahdha a declarat că protestele au fost orchestrate de președinte, pentru a-și justifica deciziile ulterioare.
"Putem și noi să organizăm demonstrații ample, pentru a arăta câți tunisieni se opun acestor decizii", a spus reprezentantul acestui partid.