Statul major rus anunţă că armata rusă se retrage din Georgia. Primele tancurile ruseşti părăsesc Gori, oraş aflat până azi sub control rus. Între timp, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a făcut apel la negocieri cu Rusia pentru "a evita un divorţ definitiv" între cele două ţări. Conflictul a lăsat în urmă oraşe distruse şi peste 160.000 de refugiaţi. În urmă cu puţin timp, a început reuniunea OSCE la Viena, pentru a hotărî trimiterea a 100 de noi observatori ce vor veghea ca armistiţiul să fie respectat aşa cum s-a stabilit.
În aceastã dimineaþã, soldaţii ruşi controlau, în continuare, principalul drum de acces cãtre oraşul georgian Gori, situat în apropiere de Osetia de Sud. Rusia, însã, a anunþat la prânz cã a început să-şi retragă trupele din zona de conflict din Georgia. Informaţia a fost confirmatã de generalul Anatoli Nogoviţin, din cadrul Statului Major General rus. Deocamdată, nu se ştie cât va dura retragerea armatei ruse, dar un oficial georgian anunţa zilele trecute că o astfel de operaţiune se poate încheia în maxim o săptămână.
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut insistent retragerea trupelor, încă de la semnarea acordului de pace ruso-georgian.
Şeful statului georgian a subliniat, de asemenea, că Georgia este pregătitã să discute cu Rusia toate problemele divergente, pentru a pune capăt disensiunilor şi pentru a evita o adâncire a conflictului. Saakaşvili a insistat, însă, că acest dialog va avea loc numai în condiţiile retragerii totale a forţelor ruse de pe teritoriul gerogian.
Şi Berlinul s-a implicat în eforturile de pace. Cancelarul german, Angela Merkel, a fãcut, duminică, o vizită oficială la Tbilisi, unde şi-a reafirmat susţinerea pentru aderarea Georgiei la NATO. Între timp, preşedintele autoproclamatei republici Osetia de Sud a demis Executivul şi a instituit starea de urgenţă în regiunea separatistă. El le-a reproşat membrilor Executivului că ajutoarele umanitare trimise de Moscova nu au ajuns destul de repede la locuitori.
Antena3