Antena 3 CNN Externe Trupele Rusiei vin în Belarus mai devreme decât era planificat. Oficial de la Minsk: "Ireparabilul se poate produce în orice moment"

Trupele Rusiei vin în Belarus mai devreme decât era planificat. Oficial de la Minsk: "Ireparabilul se poate produce în orice moment"

O parte dintre militarii ruși care vor lua parte la exerciții comune în Belarus au sosit deja în această țară, deși exercițiile comune Rusia - Belarus nu erau planificate mai devreme de luna februarie, anunță presa internațională.

soldati rusi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2022   •   23:15

Rușii participa la o primă etapă de testare a eficienței grupării regionale de trupe.

Informația a fost comunicată, luni, de secretarul Consiliului Securității de la Minsk, Aleksandr Volfovici, citat de ziarul rusesc Kommersant.

Efectuarea unei verificări inopinate a capacității de luptă a grupării regionale de trupe Belarus-Rusia reprezintă "o măsură importantă a acțiunilor comune pentru asigurarea securității Uniunii celor două state", a spus Volfovici.

"Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situației politico-militare create în apropierea granițelor cu Belarus şi Rusia", a adăugat oficialul de la Minsk, insistând că "nu este nimic extraordinar în asta".

Oficial belarus: "În orice moment se poate întâmpla ireparabilul"

Minskul "nu poate să nu-şi facă griji" cu privire la intensificarea activității militare a țărilor NATO în apropierea Belarusului, a mai spus secretarul Consiliului Securității din Belarus.

"Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menținerea şi dezvoltarea unor relații de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare și ireparabilul", a estimat el.

Oficialul a menționat că "o atenție deosebită va fi acordată evaluării acțiunilor organismelor militare de comandă și control" și că "sunt prevăzute acțiuni de management al trupelor în timpul desfășurării lor și de respingere a unor atacuri terestre şi aeriene".

Exercițiile Rusia - Belarus, devansate cu cel puțin o jumătate de lună

Devansarea exercițiilor militare Rusia - Belarus vine după ce liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, anunțase noi manevre împreună cu trupele Moscovei abia în luna februarie.

Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldați și echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie.

În acest context, Marea Britanie a anunțat, luni, că furnizează Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere față de o potențială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat că primele sisteme au fost deja livrate iar un număr redus de militari britanici oferă instruire pentru o perioadă scurtă de timp.

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus Ucraina invazie
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close