Antena 3 CNN Externe Trump după summitul de la Geneva: „Cred că a fost o zi bună pentru Rusia”

Trump după summitul de la Geneva: „Cred că a fost o zi bună pentru Rusia”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 11:42 17 Iun 2021 Modificat la 11:42 17 Iun 2021
o_1f8ci41fup0u15351v5n1cjinhbb.jpg
Sursa foto: Getty Images

Donald Trump a remarcat că SUA nu au putut opri Nord Stream 2 la summitul de la Geneva, ceea ce, în opinia lui, era important de făcut.

"Nu am primit nimic, am dat scena Rusiei, nu avem nimic", a spus el într-un interviu acordat Fox News.

Trump a mai spus că relația SUA-Rusia ar putea fi „incredibilă”.

"Ei au nevoie de economie, iar noi avem nevoie de lucrurile pe care le au ei. Au terenuri foarte valoroase din punct de vedere al resurselor minerale", a spus el.

În același timp, fostul lider al Casei Albe a menționat că s-a înțeles bine cu Vladimir Putin.

"Dar nimeni nu a fost mai dur ca mine în raport cu Rusia", a spus Trump

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore.

Summit-ul SUA-Rusia, așa cum se presupunea din timp, nu a produs mari surprize strategice sau diplomatice. Dar relevanța acestei întâlniri la vârf a rezultat din însuși faptul că cei doi președinți au avut un contact direct timp de mai multe ore.

Chiar dacă inițiativa acestui summit a venit dinspre Statele Unite, evenimentul a fost mult mai important pentru Vladimir Putin, mai ales prin prisma faptului că SUA are un rol profund sistemic în politica internă gândită la Kremlin.

Pentru elitele ruse, relația de rivalitate cu SUA are rolul legitimării externe a țării lor ca mare putere.

Pentru Joe Biden, una din concluziile acestui summit ar fi că izolarea Rusiei este posibilă, dar ar veni la un cost prea mare pentru stabilitatea sistemului global de relații pe un număr important de dosare de securitate.

 Liderul rus a spus că președintele SUA a fost de acord să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În ea se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui dezlănțuit niciodată.

La conferința de presă a lui Vladimir Putin, liderul rus a susținut că discuțiile au fost constructive.

Nu a fost nicio urmă de ostilitate. Întâlnirea noastră a fost constructivă - ambele părți au încercat să se înțeleagă una pe cealaltă”

Acesta a vorbit despre omologul său american cu căldură.

Concluziile lui Putin sunt că „a fost o discuție sinceră și directă. Nimeni nu a încercat să pună presiune pe nimeni. Asta nu e o competiție, ci o întâlnire constructivă. Aici nu poate fi încredere absolută, dar întrevăd un pic de încredere.”

Biden a explicat din nou că „nimic nu se compară cu dialogul față în față, să putem comunica direct.

Concluzia lui Biden despre discuțiile cu Putin a fost una pozitivă.

Am identificat zone practice pentru a ne avansa interesele comune. Tonul a fost bun, pozitiv, nimic nu a fost strident sau hiperbolic. SUA s-au întors la aliații săi și am stabilit o bază clară pentru relațiile cu Rusia. Am rezolvat multe, dar mai sunt multe de făcut.

Biden a declarat că a reușit să facă tot ce și-a propus.

Cu toate acestea, Biden a fost ferm în fața acțiunilor lui Putin pe care le consideră inadmisibile.

Biden a declarat că „Ultimul lucru pe care și-l dorește Putin e un război rece cu SUA”, asigurând că orice încălcare a normelor internaționale va avea consecințe.

 

×
Etichete: Trump biden summit geneva
x close