
James Boasberg, judecătorul despre care Donald Trump a spus că "trebuie pus sub acuzare" pentru deciziile emise împotriva politicii anti-migrație a actualei administrații americane, conduce în prezent audierile într-un proces intentat în legătură cu "Signalgate".
Signalgate este denumirea dată de presa internațională pentru scurgerea de informații fără precedent într-un chat pe aplicația Signal, creat de consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Mike Waltz.
La grup a fost adăugat, aparent dintr-o eroare, și jurnalistul revistei The Atlantic, Jeffrey Goldberg, care a relatat discuțiile purtate de oficiali de rang înalt în legătură cu loviturile efectuate de SUA împotriva rebelilor Houthi din Yemen pe 15 martie.
Trump a postat pe rețeaua sa socială că judecătorul Boasberg are o misiune "rușinoasă" și a sugerat că desemnarea acestuia în cazul Signalgate a fost "aranjată" împotriva sa.
"Boasberg, care este judecătorul-șef al Curții Districtuale din (Washington) DC, pare să acapareze 'cazurile Trump' numai pentru el, chiar dacă nu ar trebui să se întâmple așa. Vestea bună este că probabil nu contează, pentru că îmi este practic imposibil să obțin o hotărâre onestă în Washington DC. Tribunalele națiunii noastre sunt distruse, New York și DC fiind cele mai proeminente dintre toate prin corupția și radicalismul lor. Trebuie să existe o investigație imediată a acestui sistem trucat, înainte de a fi prea târziu!", a scris președintele SUA.
Presa internațională a consemnat și declarația magistratului, care a explicat felul în care se repartizează, aleator, procesele și a menționat că nu a cerut și nu a primit preferențial cazul Signalgate.
Judecătorul pe care Trump îl vrea pus sub acuzare a ordonat păstrarea mesajelor din chatul Signal
Boasberg a ordonat agențiilor care au participat (prin reprezentanții lor) la chat-ul Signal să păstreze toate mesajele din perioada 11-15 martie și să furnizeze instanței o actualizare a eforturilor depuse în acest sens.
Sâmbăta trecută, judecătorul a emis un ordin temporar care interzice administrației SUA să deporteze persoane invocând Alien Enemies Act (Legea referitoare la inamicii străini) și a ordonat tuturor zborurilor de acest tip să se întoarcă în Statele Unite.
Au existat două zboruri care au încălcat ordinul și nu s-au întors, iar guvernul a susținut că acestea se aflau deja în afara spațiului aerian al SUA, astfel încât deportații erau deja afară din țară din "punct de vedere tehnic".
Administrația Trump are în prezent peste 15 apeluri în curs, inclusiv față de hotărârile judecătorești recente care limitează puterea Departamentului de eficiență guvernamentală al lui Elon Musk.