Antena 3 CNN Externe Trump schimbă retorica. După ce a spus că Zelenski e "cel mai bun vânzător din istorie", acum afirmă că "îi place" de el

Trump schimbă retorica. După ce a spus că Zelenski e "cel mai bun vânzător din istorie", acum afirmă că "îi place" de el

zelenski da mana cu trump
Donald Trump a declarat într-un interviu pentru The Washington Post că îi „place” președintele Volodimir Zelenski. FOTO: Hepta
de G.M.    |    01 Oct 2024   •   11:03

Donald Trump a declarat într-un interviu pentru The Washington Post publicat pe 30 septembrie că îi „place” președintele Volodimir Zelenski și că „a avut o relație bună” cu el în timpul mandatului, scrie Kyiv Independent.

Recent, retorica lui Trump față de Zelenski și sprijinul SUA pentru Ucraina a devenit mai critică. El a susținut că Zelenski vrea ca democrații să câștige viitoarele alegeri prezidențiale, referindu-se la el drept „cel mai bun vânzător din istorie”. „De fiecare dată când vine în țară, pleacă cu 60 de miliarde de dolari. Își dorește foarte mult ca ei (democrați) să câștige alegerile, dar eu aș face-o altfel, voi lucra pentru pace”, a spus Trump, la un miting din Pennsylvania.

Trump l-a criticat, de asemenea, la începutul lunii septembrie, pe Zelenski pentru că a refuzat să „încheie o înțelegere” cu Rusia și l-a acuzat că îl insultă.

Dar, după ce l-a întâlnit pe președintele ucrainean în New York, în 27 septembrie, Trump pare să își fi schimbat retorica - cel puțin temporar -, deoarece l-a lăudat pe Zelenski. Repetând comentarii similare făcute la o conferință de presă comună înainte de întâlnirea lor, Trump a declarat pentru Washington Post că îi place Zelenski „pentru că în timpul farsei de demitere... ar fi putut spune că nu știe că (conversația) a fost înregistrată... Dar în loc să a spus: „Da, m-am simțit amenințat”, a spus, „Nu a făcut absolut nimic rău”.

Procedurile de demitere au fost centrate în jurul unui apel telefonic între cei doi în 2019, în care Trump a fost acuzat că a blocat ajutorul militar ca mijloc de a-l presa pe Zelenski să investigheze afacerile ucrainene ale fiului președintelui Joe Biden, Hunter Biden. La acea vreme, Zelenski a spus că apelul telefonic era „normal”. Ulterior a declarat: „Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu implicat” în alegerile din SUA. La rândul său, Trump i-a mulțumit lui Zelenski pentru că și-a păstrat echidistanța față de ancheta care a dus la procedurile pentru demiterea lui.

Washington Post i-a cerut lui Trump lămuriri cu privire la comentariile pe care le-a făcut în iulie 2023, în care el susținea că va oferi Ucrainei „mai mult decât a primit vreodată” dacă președintele rus Vladimir Putin ar respinge acordul de pace al lui Trump. 

Trump a susținut în repetate rânduri că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales, dar a refuzat să precizeze exact cum intenționează să facă acest lucru.

După întâlnirea sa recentă cu Zelenski, Trump a spus că a „învățat multe” pe măsură ce războiul continuă, dar a remarcat că nu și-a schimbat părerea cu privire la încheierea lui „cât mai curând posibil”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close