Antena 3 CNN Externe Trump dezvăluie ce post va primi Elon Musk, dacă va câştiga alegerile: „A acceptat”

Trump dezvăluie ce post va primi Elon Musk, dacă va câştiga alegerile: „A acceptat”

Trump, Musk - profimedia
Elon Musk şi Donald Trump. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    05 Sep 2024   •   22:03

Donald Trump a dezvăluit joi o serie de noi planuri economice, inclusiv crearea unei comisii pentru eficiența guvernamentală, pe care a spus că Elon Musk a acceptat să o conducă dacă fostul președinte va fi ales în noiembrie, scrie CNN. 

„La sugestia lui Elon Musk, care mi-a acordat sprijinul său complet și total, voi crea o comisie pentru eficiența guvernamentală care va fi responsabilă cu realizarea unui audit financiar și de performanță complet al întregului guvern federal și cu formularea de recomandări pentru reforme drastice,” a spus Trump în declarațiile sale la Economic Club of New York.

„Trebuie să facem asta. Nu putem continua așa cum suntem acum", a mai subliniat el, potrivit CNN. 

 La rândul său, în mai multe ocazii, inclusiv pe X, platforma de social media pe care o deține, CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a exprimat interesul de a face parte dintr-o „comisie pentru eficiența guvernamentală” destinată eliminării reglementărilor și cheltuielilor inutile.

Reacţia lui Elon Musk, pe platforma X: „Aştept cu nerăbdare să servesc"

În august, Musk a postat o imagine aparent generată de inteligență artificială cu el în fața unui pupitru etichetat „Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală”, cu acronimul DOGE — o criptomonedă bazată pe meme-uri pe care Musk a acceptat-o anterior.

În mai multe ocazii, inclusiv pe X, platforma de social media pe care o deține, CEO-ul Tesla și SpaceX a exprimat interesul de a face parte dintr-o „comisie pentru eficiența guvernamentală” destinată eliminării reglementărilor și cheltuielilor inutile. În august, Musk a postat o imagine aparent generată de inteligență artificială cu el în fața unui pupitru etichetat „Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală”, cu acronimul DOGE — o criptomonedă bazată pe meme-uri pe care Musk a acceptat-o anterior, scrie The Washington Post.  

”Aştept cu nerăbdare să servesc America dacă se va ivi o oportunitate. Fără plată, fără titlu, nu este nevoie de recunoaştere”, a scris Musk pe X, joi.

Posibila implicare a lui Musk într-o comisie guvernamentală de reglementare și cheltuieli a stârnit îngrijorări din partea experților în etică, care subliniază conflictele de interese care ar putea apărea între o astfel de funcție și imperiul său de afaceri. Însă consilierii lui Trump sunt dornici să aducă lideri corporativi de marcă pentru a întocmi o listă de înaltă vizibilitate a excesele federale, reluând eforturi similare cu cele conduse de președintele Ronald Reagan și senatorul Tom Coburn (R-Okla.), care a publicat odată un „Waste Book” anual despre cheltuielile presupus frivole.

Săptămâna trecută, Donald Trump a spus că Elon Musk ar putea fi un consultant util pentru guvernul federal.

„Își dorește să fie implicat, dar, vezi tu, el conduce afaceri mari și toate astea ... așa că nu poate fi cu adevărat în Cabinet,” a spus Trump la Shawn Ryan Show. „El poate, așa cum se spune, să consulte țara și să îți ofere câteva idei foarte bune.”

De asemenea, în discursul său, Trump a prezentat de asemenea noi propuneri destinate să abordeze reglementările guvernamentale, inclusiv cele referitoare la producția de energie, și a promis retragerea fondurilor necheltuite alocate în perioada administrației Biden.

Discursul său a abordat și adoptarea recentă a criptomonedelor și a reafirmat planul său de a impune tarife extinse pentru importuri. The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată despre propunerile economice ale lui Trump, care vin cu câteva zile înainte de dezbaterea prezidențială cu vicepreședinta Kamala Harris, ce va avea loc marți în Pennsylvania.

Mai mult, Trump a promis o altă reducere a ratei impozitelor pentru afaceri dacă va fi ales din nou, precum și eliminarea impozitelor pe salariile cu bacșișuri. De asemenea, a propus tarife extinse în întreaga economie, sperând că acestea vor genera venituri pentru a acoperi aceste noi reduceri și vor încuraja mai multe investiții în SUA.

Reacţia consilierului ecomonic al Kamalei Harris

În replică, mai mulți experți economici avertizează că o majorare largă și fără precedent a tarifelor ar putea cauza daune considerabile și ar duce la o creștere bruscă a prețurilor bunurilor pentru americani și ar elimina locuri de muncă.

„Dar Donald Trump neagă acest consens larg și bipartizan, ‚sperând că majoritatea analizelor economice ale ideilor sale sunt complet greșite’ și mințind flagrant poporul american despre costurile și consecințele severe ale planurilor sale economice,” a scris Brian Nelson, consilier economic de top al lui Harris, care până recent a fost subsecretar al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, în memo-ul publicat joi.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Elon Musk Kamala Harris
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close