
Administrația președintelui american Donald Trump, în luptă cu pretinsele „fraude” ale agenției federale Administrația Securității Sociale (SSA), a tăiat ajutorul pentru peste 6.000 de imigranți latino-americani, declarându-i oficial „decedați”, au informat joi seara mai multe media, transmite AFP.
Potrivit unui responsabil al Casei Albe citat de Washington Post, transferarea a peste 6.000 de nume de imigranți - în principal hispanici și latino - într-o bază de date cu persoane „decedate” este menită „să pună presiune pe imigrații ilegali pentru ca ei să părăsească țara”.
Declarați „morți”, acești străini își vor pierde de facto drepturile la orice serviciu și existență socială în SUA, au explicat surse apropiate dosarului pentru cotidianul american.
Numărul de securitate socială cu șapte cifre este o veritabilă carte de identitate în SUA și îi permite persoanei să muncească, să fie plătită, să aibă un cont în bancă, să închirieze o locuință sau să facă comerț, să își declare impozitele și să efectueze numeroase demersuri administrative.
Astfel că sute de mii de imigranți ilegali fără vize și fără drept de ședere dispun cu toate acestea de un asemenea număr.
Considerați „morți”, acești oameni vor fi astfel constrânși să rupă orice legătură cu angajatorul, proprietarul, banca, a declarat un responsabil pentru Washington Post.
Potrivit presei, ideea a fost sugerată de Comisia pentru eficacitate guvernamentală (DOGE) condusă de multimiliardarul Elon Musk în lupta contra irosirii banului public.
Citând documente administrative, New York Times afirmă că un prim grup de 6.300 de imigranți, „infractori condamnați și presupuși teroriști”, au fost plasați în această bază de date cu persoane „decedate”.
Donald Trump invocase „fraude” la SSA care ar avea legătură cu „3,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 140 și 149 de ani”, cu „1,3 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 150 și 159 de ani” și „peste 130.000 de persoane de peste 160 de ani”.
Președintele american conservator repetă de luni de zile acuzații mincinoase, care au fost însă de nenumărate ori verificate și dezmințite, potrivit cărora SSA ar fi plătit pensii necuvenite pentru milioane de persoane - americane sau străine - decedate de ani de zile, notează AFP.