Antena 3 CNN Externe Triburile izolate din Amazon, transformate complet de internetul lui Elon Musk. New York Times: „Tinerii au devenit leneși. Lucrurile s-au înrăutățit”

Triburile izolate din Amazon, transformate complet de internetul lui Elon Musk. New York Times: „Tinerii au devenit leneși. Lucrurile s-au înrăutățit”

Triburile îndepărtate din Amazon au fost transformate complet de conexiunea la internet. Sistemul Starlink al lui Elon Musk a conectat un trib izolat la lumea exterioară și l-a divizat din interior, titrează publicația New York Times.

trib amazon telefon copii
Triburile izolate din Amazon, transformate complet de internetul lui Elon Musk. New York Times: „Tinerii au devenit leneși. Lucrurile s-au înrăutățit”
de Mia Lungu    |    04 Iun 2024   •   10:57

Poporul Marubo a trăit mult timp în colibe comunale împrăștiate pe sute de kilometri de-a lungul râului Ituí, în adâncul pădurii amazoniene. Ei vorbesc propria lor limbă, iau ayahuasca pentru a se conecta cu spiritele pădurii și prind maimuțe păianjen pentru a face supă sau pentru a le păstra ca animale de companie.

Membrii tribului au păstrat acest mod de viață timp de sute de ani prin izolare - pentru a ajunge în unele sate poate dura o săptămână. Dar, din septembrie, Marubo au internet de mare viteză datorită lui Elon Musk, potrivit New York Times.

Tribul de 2.000 de membri este unul dintre sutele din Brazilia care se conectează brusc la Starlink, serviciul de internet prin satelit al Space X, compania spațială privată a domnului Musk.

De la lansarea sa în Brazilia, în 2022, Starlink a străbătut cea mai mare pădure tropicală din lume, aducând internetul într-unul dintre ultimele locuri offline de pe Pământ.

Jurnaliștii de la publicația The New York Times au călătorit în adâncul Amazonului pentru a vizita satele Marubo, pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când o civilizație mică și închisă se deschide brusc către lume.

„Pe măsură ce discursurile se prelungeau, ochii se îndreptau spre ecrane. Adolescenții derulau pe Instagram. Un bărbat i-a trimis un mesaj prietenei sale. Iar bărbații s-au înghesuit în jurul unui telefon care transmitea un meci de fotbal, în timp ce prima femeie lider al grupului vorbea. Aproape oriunde, o astfel de scenă ar fi fost banală. Dar acest lucru se întâmpla într-un sat indigen îndepărtat, într-unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă.”, au relatat aceștia.

„Tinerii au devenit leneși din cauza internetului”

„Când a sosit rețeaua, toată lumea a fost fericită”, a declarat Tsainama Marubo, în vârstă de 73 de ani, stând pe podeaua de pământ din maloca din satul său, o colibă înaltă de 15 metri, unde familia Marubo doarme, gătește și mănâncă împreună.

Internetul a adus beneficii clare, cum ar fi discuțiile video cu cei dragi aflați la distanță și apelurile de ajutor în caz de urgență. „Dar acum, lucrurile s-au înrăutățit”, a spus ea.

Ea frământa boabe de jenipapo pentru a face o vopsea de corp neagră și purta frânghii de bijuterii făcute din cochilii de melc. În ultima vreme, tinerii deveniseră mai puțin interesați să facă astfel de vopsele și bijuterii, a spus ea. „Tinerii au devenit leneși din cauza internetului”, a spus ea. „Ei învață căile oamenilor albi”.

Apoi a făcut o pauză și a adăugat: "Dar vă rog să nu ne luați internetul!".

Familia Marubo se luptă cu dilema fundamentală a internetului: a devenit esențial, dar cu un cost.

După numai nouă luni de utilizare a Starlink, familia Marubo se confruntă deja cu aceleași provocări care au zguduit gospodăriile americane timp de ani de zile: adolescenți lipiți de telefoane, chat-uri de grup pline de bârfe, rețele sociale care creează dependență, străini online, jocuri video violente, escrocherii, dezinformare și minori care urmăresc pornografie.

Societatea modernă s-a confruntat cu aceste probleme de-a lungul deceniilor, pe măsură ce internetul și-a continuat ascensiunea implacabilă. Marubo și alte triburi indigene, care au rezistat modernității timp de generații, se confruntă acum cu potențialul și pericolul internetului deopotrivă, dezbătând în același timp ce va însemna pentru identitatea și cultura lor.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close