Preşedintele François Hollande îi va însoţi, astăzi, la locul catastrofei aeriene, pe şefii guvernelor din Germania şi Spania, Angela Merkel şi Mariano Rajoy.
În cele trei ţări au fost decretate zile de doliu. Mesaje de condoleanţe şi solidaritate cu familiile îndoliate au venit din întreaga lume, inclusiv din România.
În Spania au avut loc mai multe ceremonii religioase în memoria celor dispăruţi în catastrofa aeriană. Deosebit de emoţionantă a fost liturghia celebrată într-un orăşel de lângă Barcelona. Niciuna din victime nu era originară de aici, dar localnicii i-au plâns pe cei 16 elevi şi doi profesori germani pe care-i găzduiseră timp de o săptămână.
Germania a fost cutremurată de tragedia care a răpit vieţile celor 67 de cetăţeni. Ministrul german de externe a survolat, deja, cu elicopterul, zona accidentului, iar cancelarul Angela Merkel se va deplasa, şi ea, la locul accidentului.
"Este un şoc care ne-a doborât pe toţi, noi, cei din Germania, francezii şi spaniolii, într-un doliu adânc".
Emoţia este deosebit de puternică pe aeroportul din Dusseldorf, destinaţia cursei întrerupte atât de tragic. Administraţia a luat măsuri deosebite pentru a le oferi sprijin psihologic celor care, veniţi să-şi întâmpine rudele sau prietenii, au aflat că nu-i vor mai vedea niciodată.
"Cred că este foarte important să ai cu cine vorbi în asemenea situaţii. Noi avem aproape 150 de colegi şi oameni care pot stăpâni o asemenea situaţie, pot vorbi cu membrii familiilor".
Compania Germanwings, îndoliată de accident, a fost nevoită să-şi anuleze câteva zboruri, deoarece piloţii nu se mai simţeau în stare să ia loc la manşă, după cele întâmplate. Accidentul a fost primul soldat cu victime omeneşti de când compania şi-a început cursele, în 2002.