Antena 3 CNN Externe Trei bărbaţi care încercau să vândă aproape 2 kilograme de uraniu, reţinuţi la Chişinău

Trei bărbaţi care încercau să vândă aproape 2 kilograme de uraniu, reţinuţi la Chişinău

Trei bărbaţi care încercau să vândă aproape 2 kilograme de uraniu, reţinuţi la Chişinău
25 Aug 2010   •   12:57

Trei oameni au fost arestaţi în Moldova pentru contrabandă cu substanţe radioactive. Suspecţii, care au fost cercetaţi şi de oficialii români, ar fi vrut să vândă 1,8 kilograme de uraniu pentru 9 milioane de euro. Substanţa este extrem de periculoasă pentru că poate fi folosită inclusiv la fabricarea armelor de distrugere în masă.

Poliţia moldoveană i-a arestat pe cei trei pentru contrabandă şi deţinere de materiale radioactive. Bărbaţii aveau antecedente penale, şi au fost condamnaţi de autorităţile din Republica Moldova, Rusia şi România pentru mai multe infracţiuni, inclusiv pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor radioactive.

Cei trei au intenţionat să vândă statelor interesate uraniu 238. Se pare că substanţa ar fi fost introdusă ilegal în Republica Moldova iar suspecţii ar fi vrut să obţină pentru ea nu mai puţin de 9 milioane de euro.

Autorităţile moldovene au cerut Centrului Atomic de Investigaţii din Germania să efectueze o expertiză pentru a stabili procentul de îmbogăţire şi ţara de origine a produsului. Materialul radioactiv a fost depozitat într-un container special şi se află sub pază.

Uraniul 238 poate fi folosit în industria nucleară, inclusiv în scopuri militare la confecţionarea armelor de distrugere în masă, în funcţie de coeficientul de îmbogăţire al substanţei radioactive.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: uraniu Chisinau suspecţi
Cele mai noi știri
Parteneri
x close