Antena 3 CNN Externe Trei americani, un belgian, un britanic și un canadian au fost condamnați la moarte în RD Congo, după o tentativă de lovitură de stat

Trei americani, un belgian, un britanic și un canadian au fost condamnați la moarte în RD Congo, după o tentativă de lovitură de stat

Public in picioare la pronuntarea verdictului in RD Congo
Acuzații și publicul, în picioare la pronunțarea sentințelor în procesul în care 37 de persoane, inclusiv trei cetățeni americani, au primit pedeapsa cu moartea în RD Congo, 13 septembrie 2024. Foto: Profimedia Images
de A.I.    |    14 Sep 2024   •   00:16

Trei bărbați cu cetățenie americană au fost condamnați la moarte în Republica Democrată Congo, fiind acuzați de participare la lovitura de stat pe care armata acestei țări a anunțat că a dejucat-o în luna mai, anul curent, relatează presa internațională.

Condamnații fac parte dintr-un lot de 37 de inculpați pentru participare la lovitura de stat.

Sentințele au fost pronunțate de un tribunal militar din capitala Kinshasa.

"Tribunalul pronunță sentința cea mai aspră: pedeapsa cu moartea", a spus, pentru fiecare dintre condamnați, maiorul Freddy Ehume, președintele tribunalului constituit în închisoarea militară Ndolo, în care au fost încarcerați inculpații.

Procesul s-a desfășurat aici de la începutul lunii iunie.

Acuzațiile formulate au fost asociere în vederea comiterii de infracțiuni, atentat și de terorism.

Cei trei americani condamnați la moarte sunt născuți în Statele Unite. Alți 3 condamnați din lotul celor 37 de condamnați la moarte sunt, de asemenea, cetățeni străini.

Este vorba despre un belgian, un britanic și un canadian, toți trei fiind congolezi naturalizați.

Avocații apărării au declarat că intenționează să facă apel. Ei au un termen de cinci zile pentru acest demers.

Dintr-un total inițial de 51 de acuzați, pentru care Ministerul Public a cerut pedeapsa cu moartea, 14 au fost achitați.

Conform presei internaționale, procesul nu a clarificat prea mult motivațiilor participanților la lovitura de stat.

Cum s-a desfășurat lovitura de stat ratată din RD Congo

La 19 mai anul curent, în cartierul Gombe din Kinshasa, câteva zeci de bărbați înarmați, purtând uniforme de camuflaj, au atacat domiciliul ministrului Vital Kamerhe, care a devenit între timp președintele Adunării Naționale a țării.

Doi polițiști care făceau parte din garda acestuia au fost uciși.

Atacatorii au luat apoi cu asalt Palatul Națiunii, situat în apropiere. Este vorba despre o clădire istorică în care se află birourile președintelui Felix Tshisekedi.

Membrii comandoului s-au filmat agitând steagul statului Zair - fostul nume al RD Congo pe timpul lui Mobutu Sese Seko, un dictator înlăturat de la putere în 1997 - și declarând sfârșitul regimului actualului șef de stat, aflat la putere din 2019 și reales în decembrie anul trecut.

Tentativa de lovitură de stat a fost reprimată prin intervenția forțelor de securitate, care au arestat aproximativ 50 de insurgenți și au ucis alți patru, inclusiv pe șeful acestora, Christian Malanga.

Acesta, un congolez în vârstă de 41 de ani, trăia în Statele Unite.

De-a lungul procesului, acuzații s-au limitat să arunce responsabilitatea asupra presupusului șef al comandoului. Ei s-au declarat nevinovați, iar avocații lor au cerut achitarea.

Guvernul congolez a ridicat în luna martie un moratoriu asupra execuției pedepsei cu moartea, care se afla în vigoare din 2003.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close