Votul irlandezilor aruncă Uniunea Europeană în criză
Respingerea tratatului de la Lisabona, care ar trebui să ţină loc de constituţie pentru ţările din blocul european, a aruncat Uniunea într-o criză politică. Tratatul ar fi trebuit să reformeze instituţiile de la Bruxelles. Documentul prevedea crearea unei funcţii de preşedinte al blocului comunitar, reorganizarea Comisiei Europene cu doar 18 comisari în loc de 27 şi crearea unui organism care să gestioneze politica externă comună.
Pentru că a fost respins de Irlanda în referendumul de săptămâna trecută, tratatul nu mai poate intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, aşa cum era programat. Mai mult, s-ar putea transforma într-un eşec la fel ca şi proiectul de constituţie respins în 2005. În aceste condiţii, liderii europeni fac presiuni asupra irlandezilor pentru a organiza un al doilea referendum. Politicienii de la Dublin spun însă că nu se vor lăsa şantajaţi.
Pentru a arăta însă că Uniunea Europeană nu se află într-o criză, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat că statele comunitare au multe alte motive de îngrijorare, în afara votului dat de Irlandezi. Iar una dintre acestea este majorarea preţurilor la petrol şi alimente. Oficialii europeni trebuie să îşi iasă din paralizie, a mai avertizat Barroso, şi să găsească soluţiile adecvate momentului.
O poziţie tranşantă a luat şi premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care a declarat că ?nu o să depăşim criza dacă ţinem predici Irlandei sau dacă o izolăm?. ?Sunt îngrijorat de lipsa de sensibilitate vizavi de Irlanda, de care dau dovadă mai ales marile state membre UE?, a subliniat Juncker, încercând să calmeze spiritele în această chestiune.
Preţul alimentelor şi al combustibililor - o altă temă fierbinte
Dincolo de respingerea Tratatului de la Lisabona, o a doua temă importantă a discuţiilor de la Consiliul European va fi criza alimentară şi creşterea preţului petrolului care afectează de luni în şir jumătate de miliard de europeni. Şi în această privinţă liderii europeni sunt criticaţi pentru că au ignorat prea multă vreme situaţia. Şefii de stat şi de guvern vor lua în discuţie posibilitatea acordării de subvenţii pentru populaţia săracă în ceea ce priveşte achiziţionarea de combustibili sau reducerea taxei pe valoarea adăugată.
Antena3.ro