Antena 3 CNN Externe Tratatul de la Lisabona intră în vigoare. Documentul conferă puteri sporite Parlamentului UE

Tratatul de la Lisabona intră în vigoare. Documentul conferă puteri sporite Parlamentului UE

2 minute de citit Publicat la 09:56 01 Dec 2009 Modificat la 09:56 01 Dec 2009
Tratatul de la Lisabona intră în vigoare. Documentul conferă puteri sporite Parlamentului UE
Tratatul de la Lisabona intră marţi în vigoare. Evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie discretă organizată la Lisabona, la care vor participa mai mulţi oficiali europeni. Printre altele, documentul conferă puteri sporite Parlamentului Uniunii Europene. Printe cele mai mari schimbări aduse de Tratat, se numără înfiinţarea posturilor de preşedinte al Consiliului European şi al celui de Înalt Reprezentant pentru politică externă, transmite AFP.

Prin intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona, începe şi mandatul primului preşedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy, şi cel al unui "ministru" al Afacerilor Externe, Catherine Ashton, din Marea Britanie, transmite AFP. Aceasta este principala noutate adusă de tratat. Postul este încredinţat belgianului Herman Van Rompuy pentru cel puţin doi ani şi jumătate.

Textul este menit a îmbunătăţi funcţionarea Uniunii Europene şi vizibilitatea sa în lume, şi va oferi, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "instrumentele de care este nevoie pentru depăşirea provocărilor viitoare şi va răspunde solicitărilor cetăţenilor", se arată într-un comunicat al oficialului.

Preşedinţia UE trecea până acum de la o ţară la alta, o dată la şase luni. Britanica Ashton Catherine a devenit Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, înlocuindu-l pe spaniolul Javier Solana, care s-a aflat în fruntea diplomaţiei europene timp de zece ani. Faţă de Solana, Catherine Ashton va avea prerogative sporite şi va avea la dispoziţie propriul serviciu diplomatic, din care fac parte mai multe mii de funcţionari.

Tratatul este ultima tentativă de reformare a funcţionării Uniunii Europene, după zecve ani de efroturi susţinute în acest sens. Textul va facilita luarea deciziilor în Uniunea formată din 27 de state, care va fi extinsă la 30 în viitor, prin integrarea Islandei şi a Balcanilor.


"UE va răspunde mai bine aşteptărilor în domeniul schimbărilor climatice, al energiei, imigraţiei şi criminalităţii transfrontaliere. De asemenea, Uniunea va avea o voce mai puternică pe scena internaţională", a subliniat Barroso.


Dreptul la iniţiativă populară al cetăţenilor europeni este o altă noutate adusă de tratat. Deşi Comisia va propune în continuare legi europene, cetăţenii vor avea posibilitatea să o invite să acţioneze, dacă sunt de părere că aceasta acţionează greşit sau nu se implică suficient.

Pentru ca cetăţenii să profitede această opţiune, iniţiativa trebuie să vină, potrivit tratatului, din partea a cel puţin un milion de persoane, "cetăţeni ai unui număr semnificativ de state membre", care nu este deocamdată cunoscut. O altă prevedere a tratatului este aceea că o ţară poate părăsi Uniunea Europeană dacă doreşte acest lucru.

Pentru a sărbători intrarea în vigoare a Tratatulşui de la Lisabona, marţi seară va avea loc o scurtă ceremonie organizată de preşedinţia suedeză a UE, Guvernul portughez şi Comisia Europeană.

Antena3.ro

×
Etichete: Parlament European
x close