Antena 3 CNN Externe Tratatul Constituţional va fi un compromis

Tratatul Constituţional va fi un compromis

Tratatul Constituţional va fi un compromis
21 Iun 2007   •   08:22

Consiliul European de vară s-a reunit la Bruxelles. Preşedinţi şi premieri din Uniunea Europeană s-au adunat pentru o dezbatere considerată crucială, pe marginea Constituţiei Europene. Pentru România, este primul summit important la care participă ca membru cu drepturi depline. Atât premierul britanic Tony Blair, cât şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au apreciat că negocierile pentru ajungerea la un compromis în privinţa Tratatului UE vor fi ?foarte dure?.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele în exerciţiu al Uniunii, care va prezida de altfel dezbaterile, a declarat că vor fi puse în discuţie toate temele, atât cele care îi unesc pe cei 27, cât şi cele care îi despart. Marea Britanie, Polonia, Olanda şi Cehia sunt statele care par cel mai greu de convins să accepte un compromis.

România are la summit-ul de la Bruxelles, echipa completă : preşedinte, premier şi ministru de Externe. Şeful statului şi cel al Guvernului, care au împărţit masa destinată României, au comunicat şi chiar s-au consultat în debutul lucrărilor summit-ului, în pofida ?războiului rece? dintre ei. La plecarea din ţară, premierul Tăriceanu a declarat că speră ca el şi preşedintele să aibe aceeaşi poziţie în cadrul Consiliul European.

România se pronunţă în favoarea unei soluţii de compromis în privinţa defunctei Constituţii, care se doreşte înlocuită cu un Tratat al Uniunii. A declarat-o atât premierul, cât şi ministrul de Externe. Preşedintele Băsescu a părut extrem de în largul lui cu noul şef al statului francez, Nicholas Sarkozy, în vreme ce premierul Tăriceanu s-a salutat călduros cu Javier Solana.

Preşedinţia germană a Uniunii Europne a prezentat celor 27 de state membre un acord privind principiile de bază ale unui nou tratat fără caracter constituţional, dar păstrând cele mai importante puncte din Constituţia respinsă în urmă cu doi ani, prin referendum de Franţa şi Olanda.

BĂSESCU PROPUNE UN COMPROMIS

Antena 3

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close