Bebeluşul, pe nume Riley Joyce, nu avea puls şi nu respira când a fost adus pe lume la maternitatea unui spital din oraşul britanic Bath. Prezentând un risc de leziuni cerebrale de 50%, bebeluşului, acum în vârstă de 12 zile, i-a fost administrat un tratament inovator pe bază de xenon, un gaz extrem de scump şi rar, după ce părinţii şi-au dat acordul.
Tehnica tratamentului pe bază de xenon a fost pusă la punct de Marianne Thorenson, profesor de neuro-ştiinţă neonatală la Universitate din Bristol, şi de doctorul John Dingley, anestezist consultant la Universitatea Swansea.
?După şapte zile, Riley era alert, putea să se uite la faţa mamei sale, putea să îşi ridice capul şi să fie alăptat?, a declarat Thorenson.
Marianne Thorenson lucrează la tratamente inovatoare la spital din 1988, atunci când a şi început să ?răcească? nou-născuţii pentru a reduce riscul leziunilor cerebrale. Totuşi, ?răcirea? reduce parţial dizabilitatea fără să o prevină în toate cazurile.
Profesoara a spus că, în ultimii opt ani, a susţinut prezentări în care a arătat cum xenonul dublează efectul protector al acţiunii de răcire a creierului, dar au întâmpinat probleme în momentul în care au încercat să testeze tratamentul. Nu găseau o modalitate sigură şi eficientă prin care să livreze acest gaz extrem de rar şi scump către creierele bebeluşilor.
Aici a intrat în scenă doctorul Dingley, cel care a inventat aparatul necesar pentru a putea utiliza tratamentul.
?O trăsătură cheie a acestui aparat este eficienţa. pompează 200 ml de xenon pe oră - mai puţin decât volumul unei doze de suc?, a spus Dingley, adăgând că xenonul este o resursă preţioasă şi finită. Preţul unui litru din acest gaz poate ajunge la 30 de lire sterline.
Aparatul a primit autorizaţia de a fi folosit în teste clinice pe un număr minim de 12 bebeluşi, în următoarele luni, după care va fi folosit la o scară mai largă.
Antena3.ro