Majoritatea fluxurilor financiare din anul trecut au aparţinut rezidenţilor care lucrează în străinătate de mai mult de un an. Aceste fluxuri tind să se reducă pe măsură ce respectivele persoane locuiesc o perioadă mai îndelungată în afara ţării de origine, se arată în raportul Băncii Naţionale. Sursele predominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie şi Spania, pentru transferurile curente ale lucrătorilor angajaţi pe mai mult de un an, şi Italia, SUA şi Germania - pentru veniturile din contracte pe termen scurt.
Încetinirea ritmului de creştere a sumelor trimise în ţară observată de BNR ascunde un fapt cu implicaţii sociale majore, spun jurnaliştii ce la ?Cotidianul?. Chiar dacă suma trimisă în ţară este mare, ritmul de creştere a încetinit, ceea ce înseamnă că migraţia sezonieră este înlocuită treptat de migraţia definitivă a muncitorilor. Banii trimişi de românii care muncesc în străinătate ajută decisiv balanţa de plăţi a României. Conform centralizării de la ministerul Afacerilor Externe, numărul oficial al românilor aflaţi legal pe teritoriul statelor membre UE este de peste 1,2 milioane.
Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în Italia şi Spania. Din datele de la misiunile diplomatice de pe teritoriul României, un număr estimativ de peste 110.000 de vize de muncă au fost eliberate în 2006. Şi în 2007, tot Germania este principala destinaţie de muncă, mai spun ziariştii de la ?Cotidianul?. Din datele preluate de aceştia de la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, pâna la 31 martie 2007 au plecat la muncă peste 10.000 de români, 85% dintre aceştia preferând Germania, unde pot câştiga un salariu mediu lunar cuprins între 800 şi 1.200 de euro.
Antena 3