Antena 3 CNN Externe Transnistria, una din cele mai sărace regiuni ale Europei

Transnistria, una din cele mai sărace regiuni ale Europei

1 minut de citit Publicat la 09:25 10 Iun 2008 Modificat la 09:25 10 Iun 2008
Transnistria, una din cele mai sărace regiuni ale Europei
După 16 ani de ?independenţă? nerecunoscută de nimeni, Transnistria rămâne una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei. Autorităţile de la Tiraspol mărturisesc că nu s-ar descurca fără ajutorul Rusiei. Un reportaj al agenţiei Reuters trage concluzia că economia se bazează mai ales pe contrabandă, dar situaţia nu mai poate dura mult.

Conducerea separatistă se laudă cu avântul economic din Transnistria, dar, la faţa locului, realitatea arată altfel. Sărăcia şi dezamăgirea domnesc în rândul localnicilor. Cei mai în vârstă nu supravieţuiesc decât datorită unor suplimente de pensie plătite de Rusia, iar tinerii visează la o viaţă mai bună - oriunde în altă parte. ?Viaţa e grea. Am 72 de ani iar pensia mea, cu tot cu cea rusească şi subvenţia pentru pâine, e de numai 600 de ruble (n.r. cca 17 euro)?, spune o femeie, în timp ce liderii de la Tiraspol recunosc că sunt dependenţi de sprijinul Rusiei.

Firmele locale profită de faptul că nu trebuie să achite taxe vamale către Republica Moldova, ai cărei funcţionari nu sunt primiţi pe teritoriul transnistrean. Dar contrabanda şi traficul ilegal de persoane sunt în scădere, datorită unei misiuni a Uniunii Europene care întăreşte controlul la graniţa cu Ucraina. Poate şi din acest motiv, conducerea de la Tiraspol a început să dea semnale de apropiere faţă de Republica Moldova. Occidentul speră că acest ?conflict îngheţat? de pe harta Europei îşi va găsi, în cele din urmă, rezolvarea.



Antena 3

×
x close