Antena 3 CNN Externe Transnistria şi Nagorno-Karabah cer Rusiei să le recunoaşcă independenţa

Transnistria şi Nagorno-Karabah cer Rusiei să le recunoaşcă independenţa

Transnistria şi Nagorno-Karabah cer Rusiei să le recunoaşcă independenţa
01 Sep 2008   •   08:36

Războiul diplomatic de după recunoaşterea de către Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud ia amploare. În timp ce statele europene se reunesc de urgenţă, luni, pentru a lua poziţie faţă de gestul Rusiei, regiunile separatiste Transnistria şi Nagorno-Karabah aprobă gestul ruşilor şi cer Moscovei să le recunoască şi lor independenţa.

Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov i-a felicitat pe osetini şi pe abhazi. El a mai spus că drumul spre independenţa Transnistriei este tot mai aproape.

Ţările din Uniunea Europeană s-au declarat însă împotriva recunoaşterii internaţionale a Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Cele mai vehemente sunt statele baltice şi Polonia. Liderii acestor ţări l-au susţinut, la Tbilisi, pe preşedintele georgian şi au cerut măsuri dure împotriva Rusiei. Preşedinţia franceză a Uniunii a avertizat, deja, guvernul de la Kremlin că europenii iau în considerare aplicarea unor sancţiuni economice. Unii analişti politici spun însă că Uniunea Europeană va păstra un ton moderat, din cauza dependenţei faţă de resursele energetice ruseşti.

Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close