Antena 3 CNN Externe Tragedie în India. Zeci de oameni au murit în urma unor alunecări de teren: „Situația e gravă”

Tragedie în India. Zeci de oameni au murit în urma unor alunecări de teren: „Situația e gravă”

inundatii in india
Un pod s-a prăbușit în acea regiune, iar operaţiunile de salvare sunt îngreunate. FOTO: Hepta
de Bianca Chirilă    |    30 Iul 2024   •   10:52

Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci au fost rănite în urma unor alunecări de teren, care s-au produs pe dealurile din statul Kerala, situat în sudul Indiei, au anunţat marţi autorităţile locale. De asemenea, un pod s-a prăbușit în acea regiune, iar operaţiunile de salvare sunt îngreunate, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii din statul Kerala, Veena George, a declarat că peste 70 de persoane au fost rănite, iar Indian Express a raportat că multe victime au fost luate, cel mai probabil, de apele râului Chaliyar.

Ministrul Pădurilor din Kerala, A K Saseendran, a declarat pentru Reuters că „situaţia este gravă”, adăugând că „Guvernul a mobilizat toate agenţiile de salvare” după alunecările de teren din districtul Wayanad. Mai multe ploi au fost prognozate pe parcursul zilei de marţi.

Armata a fost chemată să construiască un pod temporar după ce un pod din district, ce lega zona afectată - în principal cu plantaţii de ceai şi nucşoară - de cel mai apropiat oraş, Chooralmala, a fost distrus, a adăugat A K Saseendran.

Imaginile difuzate de televiziuni au arătat cum membri ai personalului de ajutorare îşi croiau drum printre stânci şi copaci dezrădăcinaţi, în timp ce apa noroioasă continua să se reverse, iar multe case erau deja distruse.

Un bărbat s-a luptat ca să se elibereze după ce a rămas blocat în noroi până la piept ore în şir, salvatorii nereuşind să ajungă la el în ciuda numeroaselor eforturi pe care le-au întreprins.

Trei alunecări de teren pe timpul nopții

Rashid Padikkalparamban, un rezident implicat în eforturile de salvare, a declarat că au existat cel puţin trei alunecări de teren în zonă în jurul miezului nopţii, care au distrus podul ce leagă zona afectată, domeniile Mundakkai, de Chooralmala.

„Mulţi oameni care lucrau pe aceste proprietăţi şi care stăteau în corturi improvizate în interior ar putea fi izolaţi sau dispăruţi”, a spus el.

Departamentul indian de meteorologie a prognozat ploi extrem de abundente în acest stat pe parcursul zilei de marţi.

Statul Kerala este predispus la ploi abundente şi inundaţii. Aproape 400 de persoane au murit în timpul unuia dintre cele mai grave episoade de inundaţii, în 2018.

Operaţiunile de salvare erau în curs de desfăşurare marţi, iar două elicoptere ale Forţelor Aeriene Indiene au fost mobilizate, a precizat biroul ministrului-şef din Kerala într-un comunicat.

Intervenţiile au fost îngreunate de lipsa accesului la internet în zonă, a declarat pentru Reuters Mohsen Shahedi, un ofiţer superior al Forţei Naţionale de Răspuns la Dezastre.

Rahul Gandhi, liderul principalului partid de opoziţie din India, Congresul, care a câştigat alegerile generale recent contestate din districtul Wayanad, dar a demisionat din funcţie, deoarece a fost ales şi în bastionul familiei sale din nordul Indiei, a declarat că a vorbit cu ministrul-şef al statului „pentru a asigura coordonarea cu toate agenţiile”. 

×
Subiecte în articol: india alunecare de teren morti
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close