Traficul aerian va rămâne paralizat şi în următoarele zile, în cea mai mare parte a continentului european, din cauza norului de cenuşă produs de vulcanul din Islanda. Mai bine de trei sferturi dintre cursele aeriene programate sâmbătă în Europa au fost anulate - o situaţie fără precedent.
În nordul Italiei şi o parte a Franţei, închiderea traficului aerian a fost prelungită până luni dimineaţă la ora 9, ora României. Finlanda a prelungit restricţiile pentru cursele comerciale până luni la ora 18, ora României. Şi Marea Britanie şi Germania au anunţat prelungirea restrictiilor până duminică la ora 21.00. În plus, spaţiul aerian olandez rămâne închis până la ora 15.
Milioane de pasageri şi-au văzut planurile de călătorie spulberate din cauza norului de cenuşă. Printre ei, şi câţiva români din Spania care doreau să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în patrie. Ei ajunseseră deja pe aeroport când li s-a spus că avionul lor nu mai decolează.
Nici demnitarii nu scapă de ameninţarea norului. Mai mulţi miniştri de finanţe din Uniunea Europeană au părăsit ieri în grabă Madridul, de teamă că şi aeroportul de aici va fi închis. Spania este, totuşi, într-o situaţie mai bună: cea mai mare parte a spaţiului său aerian rămâne, deocamdată, liberă.
În alte ţări, avioanele sunt ţintuite la pământ. Primele ţări afectate de norul vulcanic, Irlanda şi Marea Britanie, au interzis sâmbătă din nou zborurile după câteva ore de răgaz, ca şi Suedia şi Norvegia. Danemarca, Olanda, Germania, Belgia, Austria, Polonia sunt doar câteva din ţările care au prelungit, cel puţin până duminică, interdicţia de zbor. Câteva companii aeriene şi-au anulat toate cursele până luni dimineaţa. Călătorii dezorientaţi rătăcesc prin aeroporturi în căutarea unei soluţii.
Speranţe vin de la câteva companii care au organizat zboruri-test, fără pasageri, la altitudini mai mici decât de obicei, pentru a vedea dacă nu pot fi reluate, totuşi, cursele.
Între timp, vulcanul din Islanda continuă să trimită în aer cenuşă şi fum, fără să dea niciun semn că s-ar linişti. Dimpotrivă, specialiştii spun că este "viguros" şi "extraordinar de activ".
Sâmbătă, autorităţile au evacuat alţi câţiva fermieri ameninţaţi de lavă şi topirea gheţarilor din jurul craterului. Meteorologii nu se aşteaptă la schimbări pozitive pe cerul Europei în următoarele zile. Iar istoricii amintesc că, în 1821, acelaşi vulcan a erupt fără întrerupere mai bine de un an.
Antena 3