Antena 3 CNN Externe Trafic cu vize de România peste Prut

Trafic cu vize de România peste Prut

Trafic cu vize de România peste Prut
16 Mar 2007   •   19:38

Guvernul de la Bucureşti ştie că în Moldova se face trafic cu vize de România dar acţionează. O echipă a Observatorului a reuşit în mai puţin de două săptămâni să obţină, cu ajutorul intermediarilor, o programare rapidă pentru depunerea actelor, o viză turistică şi o viză pe un an cu drept de muncă. Reporterii au demonstrat că totul se face cu sprijin din Ambasada Română. În timp ce sute de oameni stau la coadă cu lunile, cei care au bani pot apela la intermediarii care-şi fac veacul pe lângă Consulat. O şpagă de câteva sute de dolari este de ajuns ca solicitanţii să primească vize fără ca măcar să intre în consuloat. Autorităţile de la Bucureşti admit că există o piaţă neagră a vizelor.

Ambasada Română la Chişinău are cunoştinţă de existenţa intermediarilor şi a informat opinia publică din Moldova. În plus a cerut sprijinul autorităţilor moldovene pentru declanşarea cercetărilor în vederea identificării acestor persoane şi eliminării acestui fenomen. Ceea ce nu spune Ministerul de Externe este faptul că din reţea fac parte şi oameni care lucrează în Consulat. Altfel, intermediarii n-ar avea atât de mult succes.

Parlamentarii de la Chişinău vorbesc deschis despre traficul de vize. ?Este foarte clar că funcţionează un sistem de relaţii clientelare între angajaţii, de cele mai multe ori moldoveni, ai ambasadelor, pe posturi tehnice şi aşa zisele agenţii de turism?. Până când autorităţile îşi vor respecta promisiunile, banii vor unge în continuare rotiţele unui mecanism care, atât în limba română, cât şi cea moldovenească, se numeşte corupţie.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close