Antena 3 CNN Externe Tradiţii specifice la trecerea dintre ani în lume

Tradiţii specifice la trecerea dintre ani în lume

1 minut de citit Publicat la 13:39 31 Dec 2007 Modificat la 13:39 31 Dec 2007
Tradiţii specifice la trecerea dintre ani în lume
Peste tot în lume, de Anul Nou se respectă anumite tradiţii. Un obicei spaniol spune că de Anul Nou este bine să mănânci 12 boabe de struguri chiar la miezul nopţii, pentru a avea 12 luni fericite în anul ce vine. Portughezii însă preferă smochinele. De Revelion în Italia, la Napoli localnicii îşi aruncă pe fereastră lucrurile vechi, pentru a scăpa de amintirile de anul trecut. Belgienii au grijă să nu-i prindă noul an fără banii în buzunar, tocmai pentru a avea un an prosper. În Scoţia, de Anul Nou sunt aprinse suluri de smoală, care sunt apoi lăsate să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi anul nou este gata să vină.

În unele locuri din Elveţia şi Austria, localnicii se costumează şi sărbătoresc ajunul zilei de Sfântul Silvestru, iar în Grecia în noaptea dintre ani copiii aşteaptă cadouri de la sfântul Vasile. Grecii vor avea noroc dacă găsesc moneda din prăjitura tradiţională de Anul Nou.

Ruşii obişnuiesc să închine o cupă de şampanie şi după miezul-nopţii primesc anul nou cu uşile şi ferestrele deschise.

Pentru japonezi, Anul Nou este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii. În decembrie sunt organizate "petreceri de uitat anul" prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început.

Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, templele budiste bat gongul de 108 ori, ca simbol al încercării de a scăpa de 108 tipuri de slăbiciuni umane.

Latino-americanii spun că dacă vrei să ai bani e bine să porţi galben în noaptea dintre ani şi roşu pentru noroc în dragoste.

Antena 3

×
x close