Antena 3 CNN Externe Tot mai multe cazuri de „febra leneșului” în Europa. Experții avertizează că nu există tratament și nici vaccin pentru această boală

Tot mai multe cazuri de „febra leneșului” în Europa. Experții avertizează că nu există tratament și nici vaccin pentru această boală

 virusul Oropouche
Un virus cunoscut sub numele de „virusul leneș”, care se transmite prin înțepături de insecte, se răspândește în Europa. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    29 Aug 2024   •   08:53

Virusul Oropouche, cunoscut și sub numele de „virusul leneș”, care se transmite prin înțepături de insecte, se răspândește în Europa, după ce a fost adus de călători din America, transmite euronews.com.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a emis un avertisment cu privire la creșterea numărului de infectări în America, dar și în Europa.

În iunie și iulie anul acesta, 19 cazuri de boală cu virusul Oropouche, denumită și „febra leneșilor”, au fost raportate pentru prima dată în țările europene.

Toți călătorii care s-au întors în Europa cu simptome au călătorit în Cuba sau Brazilia.

Unde se îmbolnăvesc călătorii?

Începând cu sfârșitul anului trecut, virusul a fost identificat ca fiind cauza unor focare mari în regiunile amazoniene unde se știa că există, precum și în noi zone din America de Sud și Caraibe.

Aproximativ 8.000 de cazuri dobândite local au fost raportate în Bolivia, Brazilia, Columbia, Cuba și Peru.

Până în august, 19 cazuri au fost raportate în țările europene: 12 în Spania, cinci în Italia și două în Germania. Optsprezece dintre cei infectați au călătorit în Cuba și unul în Brazilia, potrivit CDC.

Ce este virusul Oropouche?

Oropouche este un virus originar din zonele tropicale împădurite. A fost identificat pentru prima dată în 1955 la un muncitor forestier de 24 de ani de pe insula Trinidad și a fost numit după un sat din apropiere.

Uneori a fost numită „febra leneșului”, deoarece oamenii de știință care au investigat virusul au găsit-o într-un leneș și credeau că leneșii sunt importanți în răspândirea sa între insecte și animale.

Simptomele Oropouche sunt similare cu cele ale dengue, Zika și malariei.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt similare cu cele ale altor boli tropicale precum febra Dengue, virusul Zika sau malaria.

După o perioadă de incubație de 3-10 zile, pacienții se confruntă de obicei cu un debut brusc de febră, frisoane, cefalee, mialgie și artralgie. Alte simptome ar putea include durere retroorbitală, fotofobie, vărsături, diaree, oboseală, erupții maculopapulare, injecție conjunctivală și dureri abdominale, potrivit CDC.

Majoritatea oamenilor se recuperează în urma bolii, deși unii pot avea simptome mai severe, cum ar fi sângerare, meningită și encefalită. Este rareori fatală, deși există rapoarte recente despre decesele a doi tineri sănătoși din Brazilia.

Nu există vaccinuri pentru prevenirea infecțiilor și nu există medicamente disponibile în prezent pentru a trata simptomele.

În Brazilia, oficialii investighează rapoartele conform cărora infecțiile ar putea fi transmise de la o femeie însărcinată la un făt - un ecou potențial înfricoșător a ceea ce s-a văzut în timpul focarelor de Zika în urmă cu aproape un deceniu.

CDC a recomandat femeilor însărcinate să evite călătoriile neesențiale în Cuba și a sugerat tuturor călătorilor să ia măsuri pentru a preveni înțepăturile de insecte, cum ar fi purtarea de cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi.

Cum se răspândește virusul Oropouche?

Virusul este răspândit la om de anumite musculițe și de unele tipuri de țânțari, iar oamenii s-au infectat în timp ce vizitau zonele împădurite..

Câte cazuri au existat?

În Europa au fost identificate 19 cazuri, deși acest lucru nu înseamnă nimic în comparație cu cele 8.000 de cazuri identificate în America.

21 de persoane care s-au întors în SUA din Cuba au fost infectate cu virusul: 20 în Florida și una în New York. Toate călătoriseră înainte în Cuba.

×
Subiecte în articol: virusul Oropouche simptome boli
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close